Вторник, 25 Февруари 2020

Петък, 17 Януари 2020 21:46

Прокуратурата влезе в ТЕЦ на Ковачки, засече горене на опасни отпадъци

Тече разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда

 

Прокуратурата влезе в ТЕЦ „Бобов дол”. Тече разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда.

Разследващите проверили сигнал на територията на централата и засекли горенето на опасни отпадъци. Това може да замърси околната среда и да навреди на хората в околността. Веднага са били изпратени три мобилни лаборатории. 

На място пристигна и екоминистърът Емил Димитров, който след продължилата повече от час среща с ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ тази вечер съобщи, че няма вредни емисии при изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Той посочи още, че е посъветвал ръководството на централата да спре мощността, която все още е в процедура на разрешение, докато се уточни какво се случва.

Димитров обяви, че е пристигнал в централата, за да се запознае със ситуацията и да окаже съдействие по започналата от Районната прокуратура в Дупница проверка по сигнал, че в централата се изгарят нерегламентирано отпадъци. Министър Емил Димитров отказа подробни коментари за разговорите си с ръководството на централата, в която имаше и екип на РИОСВ – Перник.

"Няма вредни емисии, не става въпрос за отравяне на хората, става въпрос за неспазване на процедури, поне това показват замерванията", допълни Емил Димитров. Той посочи, че случаят е "в ръцете" на Окръжната прокуратура в Кюстендил, а той е дошъл в централата, за да окаже съдействие.

„Материалите са подписани, заминават за Кюстендил. Ще чакаме разпореждане на окръжния прокурор в Кюстендил или на главния прокурор да видим какво ще правим след това. Предстоят претърсвания и изземвания в администрации, в понеделник всичко ще бъде на моето бюро. Няма задържани, няма разпитвани. Трябва да се вземат документи, за да се види каква е била цялата процедура. Упрек към завода нямаме, предстоят още замервания. Няма опасност за хората”, заяви Емил Димитров.

По-рано днес екоминистърът беше в Перник заради водната криза. А спецпрокуратурата представи нови доказателства за водната криза в града. Според обвинението, от материалите било видно, че Нено Димов - в качеството си на министър, е информиран редовно за състоянието на язовир "Студена" и въпреки резкия спад на нивото на водата е разрешавал ползването й за промишлени нужди.

Пред следователите заместник-министър Атанаска Николова заявява, че „месечните графици винаги са се утвърждавали от министъра и допълва, че не се сеща той да ги е връщал за преработка.

Другият заместник на Димов – Красимир Живков също потвърждава тезата, като посочва, че в периода 2018-2019 г., министър Нено Димов не е искал да се правят изменения по графика.

Напомняме, че днес тонове незаконен боклук са засечени и на пристанище Варна. Акцията бе по проверка на кораб с контейнери започна след сигнал, че се прави опит да се внесат нелегални отпадъци от Италия.

25-те контейнера с боклук от Италия са пристигнали на пристанището през октомври. Сигналът в Районната прокуратура е постъпил на 16 януари. Като получател на товара е била посочена българска фирма.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 17 Януари 2020 21:46
  Ще разпитват Петър Стоянов и Иван Костов заради твърденията на Стив Ханке

  Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“. Същите бяха представени в интервю (вж цялото тук) за предаването „120 минути“ на национална телевизия бТВ.

  Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

 • Петък, 17 Януари 2020 21:46
  Прокуратурата се самосезира за публикациите в испанските медии за пране на пари

  В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, се посочва в съобщението на държавното обвинение

 • Петък, 17 Януари 2020 21:46
  Главният прокурор Иван Гешев възложи на МВР да извърши проверка на схема за държавна помощ при замени на поземлени имоти в горски територии

  Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна

Оставете коментар