Вторник, 25 Февруари 2020

Петък, 24 Януари 2020 14:03

София е бг дестинация на годината, ето кои са най-добрите хотели у нас

Българските туристически награди определиха най-добрите хотели на годината в страната. Организатор на събитието е единственото професионално издание в бранша – списание Гранд хотели, на база гласуването на експерти от България, САЩ, Швейцария.

Сред крайбрежните победител е РИУ Палас – първия хотел само за възрастни у нас, който спечели в подреждането на международното жури пред толкова популярния бутиков Вила Чинка и превръщащия в туристическо едно досега девствено за бранша място - хотел Тюленово. Най-добрият градски е реновираният София хотел Балкан, който се наложи пред чисто новия ДАС Марина в Бургас и Дъ Стей в Пловдив – още един от най-амбициозните проекти в бранша през последната година. В категорията Зелен/Медикал хотел Стримон Гардън се наложи заради факта, че петзвездният комплекс превръща град като Кюстендил в курорт, пред реновирания след 35 години служба Интерхотел Сандански и новия 103 градуса в Сапарева баня. За първи път у нас се награждава Концептуален хотел, като отличието отива при Севтополис в Павел баня, където всичко е подчинено на стила на Долината на тракийските царе.

Хотелиер на годината е Елза Радкова – изпълнителен директор на Дюни, която успя да задържи най-високото ниво на ол-инклузив в България, въпреки тазгодишните удари на международната конюктура с фалита на Томас Кук. Туристическа агенция на годината е Елит Травел Интернешънъл.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В специалната категория за българска дестинация на годината наградата получи София, която отбелязва ръст от 141% на нощувките и 132% на реалните туристи в категоризираните места за настаняване през последното десетилетие на устойчив ръст, изпреварващ значително положителният резултат на страната. На притока на туристи в столицата се дължи балансът в българския туризъм, който през 2019 г. отбеляза сериозни спадове на посещенията в традиционните морски и ски курорти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пое пред бизнеса ангажимента за развитие на конгресния туризъм в милионния град, в който само през 2020 г. предстои откриването на 5 гранд хотела с категории 4 и 5 звезди и с общо над 3000 легла. В рамките на дискусията, в която се включи и вицепремиерът по икономическата политика Марияна Николова, бяха поставени и актуалните проблеми на бранша, произтичащи от Наредба 18 на НАП. Тя нанася сериозен удар и по потребителите, и по хотелиерите и ресторантьорите и заплашва изключването на страната от световните резервационни системи. Въпреки потвърденото присъствие още на 19 декември 2019 г., Министерството на туризма не изпрати свой представител. Независимо от получената покана и първоначалното потвърждение, от Националната агенция по приходите също не изпратиха представители.

Напомняме, че идната седмица предстоят протести на хотелиерите и ресторантьорите във връзка със спорната Наредба.  

източник: 19 минути

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 24 Януари 2020 14:03
  48-годишен мъж е застрелян в София

  По първоначална информация жертвата е застреляна с един куршум в главата

 • Петък, 24 Януари 2020 14:03
  Чужди медии: София има голям проблем с въздуха

  Най-вече през зимата въздухът в София е особено замърсен, включително защото бедните горят боклуци за отопление. По данни на СЗО, София е с най-лошия въздух сред всички европейски столици, пише "Дойче веле", позовавайки се на швейцарския телевизионен канал SRF и на Euronews.

 • Петък, 24 Януари 2020 14:03
  Нов въоръжен грабеж в София

  Въоръжен грабеж в София, този път в магазин. Денонощният магазин се намира в района на кръстовището на ул. "Райко Алексиев" и "Тарас Шевченко" в столичния кв. "Изток". Обирът става в 23 ч. снощи.

Оставете коментар