Понеделник, 06 Април 2020

Петък, 21 Февруари 2020 13:57

Руското разузнаване: България е епицентър на мащабна кампания за компрометация на Русия на Балканите

От Службата за външно разузнаване на Русия отбелязват, че „голяма активност в това проявява заместник-председателят на българския парламент Валери Симеонов“

Американските спецслужби са разгърнали мащабна кампания в Източноевропейските страни за компрометацията на политически и обществени дейци, обявяващи се за развитие на добросъседски отношения с Русия, а „България е епицентър на тази кампания на Балканите, където редовно се инсценират „шпионски скандали“ с последващи необосновани изгонвания на руски дипломати“ съобщи пресслужбата на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия, цитирана от РИА Новости .

„С тази цел се мобилизират агентура и неправителствени организации, финансирани от официални държавни органи на САЩ“, се казва в изявлението.

СВР добавя, че „България е станала епицентър на тази кампания на Балканите и там редовно се инсценират „шпионски“ скандали с последващи необосновани изгонвания на руски дипломати“.

„Последната акция от този род стана започналото през медиите и близки на ЦРУ политици, в съдействие с българските спецслужби, разпространение на измислицата, че главната тема на разговора между директора на СВР на Русия Сергей Евгениевич Наришкин и шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум на 10 февруари тази година е била съдбата на българския бизнесмен Васил Божков. Този мъж е задържан в ОАЕ по искане на България по обвинения във финансови престъпления“, се казва в съобщението.

От СВР отбелязват, че „голяма активност в това проявява заместник-председателят на българския парламент Валери Симеонов“.

 „В резултат от проведеното от нас разследване е установено, че първоизточник на тези „сензационни“ сведения е представител на спецслужбите на България в една от страните от региона, контролиран и „поощряван“ от американците, които насочват неговата работа срещу руските интереси“, заявяват от службата.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Освен това фалшификацията на информацията за съдържанието на срещата между шейх Мохамед и Наришкин е имала за цел да усложни междудържавните отношения на нашите страни и сътрудничеството между спецслужбите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Русия, добавят от СВР.

Припомняме, че във вторник, 18 февруари, ръководителят на пресслужбата на СВР Сергей Иванов категорично отрече Наришкин да е обсъждал с премиера на ОАЕ освобождаването на Васил Божков. „Директорът на Службата за външно разузнаване наистина имаше много продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, но разговорът беше изключително за международни проблеми в областта на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви той. „Партенката пусна не някой друг, а заместник-председателят на Народното събрание на България Валери Симеонов. Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на компетентността му, може да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач. Изглежда изострянето (бел.ред.: на състоянието на Симеонов) се случва по-рано от сезона“, заключи ръководителят на пресслужбата на СВР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар