Сряда, 27 Май 2020

Понеделник, 24 Февруари 2020 10:16

Природозащитници: Правителственото решение за "Струма" не отчита нито природата, нито човешкия живот

Жители на Кресна излизат днес на протест пред представителството на Европейската комисия в София. Те ще заявят желанието си за запазване на главен път Е-79 като алтернативен път на АМ „Струма“ и ще връчат протестно писмо, съобщи БНР.

„Протестираме срещу това, че европейските институции – и Европейската комисия, и Европейският парламент имат напълно безотговорно отношение към този случай, като дават безконтролно пари и водят със своите действия до нарушаване на законите на Европа и обричат човешкия живот на смърт на този път, а обричат по този начин и природата на смърт“, заяви в предаването „Преди всички“ Андрей Ковачев от сдружение за дива природа „Балкани“.

Проблемът в Кресна е породен не просто от строителството на тази отсечка, а на цялата магистрала, изтъкна природозащитникът.

„Досега българското правителство лъжеше в Европа, че всички хора в България подкрепят тяхното решение и водиха една много мръсна кампания и в България по този повод. Реалността е съвсем различна. Надали в Кресна ще срещнете човек, който би ви казал, че подкрепя това правителствено решение и че иска да остане без локален път или би ви казал – там няма да умират хора“, коментира Ковачев.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

За всекиго е ясно, че когато направиш скоростна отсечка на тясно място, през което преминават и пешеходци, и животни, то катастрофите стават неминуеми, подчерта Андрей Ковачев. По думите му години наред правителството не взима никакви мерки за спиране на катастрофите в дефилето.

„Биха могли спокойно да сложат и трафик камери, една средна линия на това шосе и нямаше да има загинали хора, но те не го правят.“

Ковачев допълни, че правителството не е спазило нито една от европейските директиви за пътна безопасност. 

„Ама на нула, разбирате ли? Има процедури, примерно, когато имате алтернативи, да оцените и да изберете най-безопасната за хората алтернатива. Тази процедура въобще не са я провели. Тя е задължителна, но те я нямат, тя е на нулата. Правят ОВОС и други неща за околната среда, обаче за живота на хората не са ги направили процедурите, за да изберат най-безопасната алтернатива и реално са избрали нещо, което е убийствено.“

Нито с опазването на природата, нито с опазването на живота на хората има съобразяване от страна на правителството, категоричен е Андрей Ковачев. „За екологичната точка понеже от нашите организации, природозащитни, от години ги натискаме, те направиха процедури, които обаче са абсолютни шменти капели и лъжи. Докато в пътната безопасност не е имало кой да ги натиска години наред и те просто са бездействали.“

Ковачев смята, че Европейската комисия действа формално и чуваемостта ще дойде "когато общественият натиск накара Комисията да си свърши работата".

"Нашето правителство няма никакъв капацитет да реши проблема само. Трябва му категорично натиск отвън и външни експерти да помагат", обобщи Андрей Ковачев. 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 24 Февруари 2020 10:16
  Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам. Страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години.

  Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален. Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.   

  „В средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

 • Понеделник, 24 Февруари 2020 10:16
  Жан-Клод Юнкер: Затварянето на вътрешните граници на ЕС е „глупост“

  Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази несъгласието си със затварянето на вътрешните граници в ЕС, като го обяви за „глупост“ в интервю за германския оператор Deutsche Welle, пише европейската редакция на Politico.

 • Понеделник, 24 Февруари 2020 10:16
  Мониторингът над България остава, ЕК не вижда напредък в борбата с корупцията

  Излъга ли Екатерина Захариева? По времето на предишния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер имаше обещания към София, че монигорингът ще падне. Новият председател Урсула Фон дер Лайен обаче не вижда напредък на страната ни

Оставете коментар