Вторник, 26 Май 2020

Понеделник, 16 Март 2020 18:17

Защо Външно още мълчи за изгонените от Москва български дипломати?

Заместник-консулът Николай Караниколов и първият секретар на посолството ни в Москва Красимир Димитров вече трябва да са се прибрали в родината

Вече два дни Министерството на външните работи мълчи по повод изгонването на двама български дипломати от мисията ни в Москва.

На сайта на Външното ни ведомство през последната седмица има информация само за ограниченията за пътуване в ситуация на извънредни мерки заради епидемията на COVID-19, както и за активните дейности на министър Екатерина Захариева на тема Западни Балкани, Северна Македония и Брекзит.

Големите медии, отразяващи обикновено подробно делата на управляващите, също не съобщават нищо, макар че станалото вече се превърна в публична тайна.

Нищо не казва дори Тома Биков, който иначе активно коментира отношенията ни с Русия. При предишното отзоваване на български дипломат на реципрочен принцип на 5 декември миналата година коментарите на Биков бяха подробно споделени от всички медии. Днес и той, и Външно, и медиите мълчат.

Едва ли може да определим като маловажно за дипломатическите ни отношения, че заместник-консулът Николай Караниколов и първият секретар на посолството ни в Москва Красимир Димитров вече трябва да са се прибрали в родината.

Припомняме, че на 24 януари 2020 г. българската държава обяви за "персона нон грата" двама руски дипломати, като им даде срок от 48 часа да напуснат територията на страната. Тогава Мистерството на външните работи на България съобщи, че прокуратурата е изпратила на ведомството писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

До този момент няма никакво официално изявление по случая от страна на МВнР, но затова пък на сайта му по отношение на двустранни дипломатически отношения четем следните заглавия от последната седмица:

Екатерина Захариева и Никола Димитров бяха домакини на Срещата на външните министри от Берлинския процес за Западните Балкани

Заместник-министър Петко Дойков участва в Срещата на министрите на външните работи във формата „Б-9”

Екатерина Захариева обсъди сътрудничество след Брекзит с британския министър за Европа и Америка

Екатерина Захариева: Западните Балкани трябва да гледат повече към бъдещето, а не да се фокусират само към миналото

Екатерина Захариева подкрепи екологична инициатива в Скопие по линия на финансиран от България проект

Екатерина Захариева приветства ролята на неправителствените организации за евроинтеграцията на Западните Балкани

Вицепремиерът Екатерина Захариева предостави на Република Северна Македония медицинско и компютърно оборудване по линия на официалната помощ за развитие

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар