Сряда, 27 Май 2020

Вторник, 31 Март 2020 20:08

Туркменистан забрани думата „коронавирус“, пази се с дим от билки

Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани

 

Властите в Туркменистан забраниха употребата на думата „коронавирус“ и я изключиха от ежедневния речник, за да скрият информация за пандемията, съобщават на сайта си от „Репортери без граница“.

Контролираните от държавата медии вече не могат да използват думата и тя дори е премахната от информационните брошури на здравното министерство, разпространявани в училища, болници и работни места, според „Туркменистанска хроника“, един от малкото източници на независими новини, чийто сайт бе блокиран в страната.

Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани. И това при положение, че в съседство е Иран – едно от ядрата на заразата.

Президентът на Туркменистан Гурбанбугли Бердимухамедов посъветва гражданите да се предпазват от вируса със старото народно средство – степно седефче (Peganum harmala). Той е разпоредил билката да бъде използвана и за дезинфекция на обществените места в страната.

Държавният лидер подчерта, че предците на туркмените в продължение на хилядолетия са създали национални методи за борба с вредните навици и профилактика на различни инфекциозни заболявания.

По последни данни, в Туркменистан няма регистриран нито един заразен с коронавирус. Разбира се, с уговорката, че данните се подават от същото това правителство, което забранява да се говори за пандемията.

Туркменската служба RFE / RL, Радио Азатлик, съобщи преди дни, че служители два пъти на ден започват да опушват правителствени служби, училища и дори гробища с дим от степно седефче (хармала).

В същото време в социалните мрежи се появи видео, иронизиращо поведението на властите в Туркменистан по отношение на пандемията:

 

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 31 Март 2020 20:08
  Русия се стабилизира, успешно премина платото на пандемията

  Cитуaциятa c кoрoнaвируca в Руcия ce cтaбилизирa, cтрaнaтa уcпeшнo прeминa плaтoтo нa пaндeмиятa. Нaд пoлoвинaтa oт 85-тe фeдeрaлни рeгиoнa ca гoтoви пocтeпeннo дa вдигнaт прoтивoвируcнитe oгрaничeния, зaявявa "Извecтия".

 • Вторник, 31 Март 2020 20:08
  Коронавирус

  Адски смешен вирус, ей!... Преживях 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г., така че живях в три строя. Одъртях, ала, смешна чудесия като коронавируса не видях, макар да видях всякакви щуротии

 • Вторник, 31 Март 2020 20:08
  17 са новите открити случаи с коронавирус

  Трима починали за денонощието, увеличават се оздравелите

Оставете коментар