Вторник, 07 Юли 2020

Сряда, 13 Май 2020 09:58

Правителството на САЩ с рекорден бюджетен дефицит

Хазната е били на червено със 737,9 млрд. долара миналия месец

 

Правителството на САЩ е натрупало рекорден бюджетен дефицит през април, който традиционно е месец на голям бюджетен излишък. Федералният бюджет е бил на червено със 737,9 млрд. долара миналия месец, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на Министерство на финансите.

Дефицитът се дължи на спада в приходите и голямото увеличаване на разходите, за да се финансират усилията за справяне с пандемията от коронавирус.

Две основни усилия за подпомагане на американците ускориха разходите до почти 980 млрд. долара, което е повече от над 2,5 пъти над тези от преди година, показва докладът на финансовото ведомство от вторник. Специалните плащания на физически лица и семейства възлизат на 217 милиарда долара, докато плащанията за медицински разходи, безвъзмездните средства на държавите и местните власти и компенсацията за безработица също допринасят за увеличаването на разходите.

Федералният бюджет е бил на червено със 737,9 млрд. долара миналия месец. Тази сума е повече от три пъти над предишния рекорден месечен дефицит от 235 млрд. долара, който бе отчетен през февруари. Досега дефицитът за фискалната година, започнала на 1 октомври, достига 1,48 трлн. долара.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Експерти очакват дефицитът на американското правителство да достигне 3,2 трлн. долара или повече в зависимост от това дали Конгресът ще приеме още мерки в помощ на икономиката.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси късно снощи представи пакет мерки на стойност над 3 трлн. долара, като близо 1 трлн. долара са заделени за щатите и градовете. Проектът обаче има несигурно бъдеще в Сената.

По оценки на Бюджетната служба на Конгреса дефицитът за цялата финансова година може да достигне 3,7 трлн. долара на фона на всички разходи на властите за смекчаване на икономическият удар от пандемията. Това ще надмине силно досегашния рекорден дефицит от 1,4 трлн. долара, отчетен през 2009 година.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар