Неделя, 05 Юли 2020

Четвъртък, 14 Май 2020 16:12

БСК настоява за цялостно отваряне на търговските центрове

Липсва яснота от страна на управляващите кога ще бъде възстановена работата на търговските центрове тип мол и магазините в тях

 

Българската стопанска камара (БСК) в писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до здравния министър Кирил Ананиев, настоява за цялостно възстановяване дейността на търговските центрове. Работодателската организация изразява своята готовност за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да отворят при спазване на всички мерки за безопасност, въведени със заповедите на министъра на здравеопазването.

БСК е била сезирана от Българската ритейл асоциация и от Асоциацията на химическото почистване в България за липсата на яснота кога ще бъде възстановена работата на търговските центрове тип МОЛ и магазините в тях.

По отношение на двата сектора - ритейл и химическо чистене, БСК изтъква, че първият осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск, а ателиетата за химическо почистване на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и др. по текстилните тъкани и материи.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Стопанската камара подчертава, че ателиетата по принцип са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция, освен това, разполагат с автономна вентилация.

По тази причина от БСК смятат, че при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания, отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 14 Май 2020 16:12
  Д-р Мирослав Ненков: Не изпълняваме нито едно от трите Д-та, ориенталци сме

  При първи симптоми, дори леки, трябва човек да се консултира. Ако не се започне навреме обща терапия, има по-голяма вероятност китайският вирус да вземе превес, категоричен е бившият здравен министър

 • Четвъртък, 14 Май 2020 16:12
  DW: Безгрижие в България. А броят на заразените расте

  За психичното здраве на нацията е достатъчно мерките да са хлабави, времето да е топло, а ген. Мутафчийски да не присъства на брифингите. Защо е това безгрижие в България, пита „Дойче веле“

   

 • Четвъртък, 14 Май 2020 16:12
  Прокуратурата: Борисов, Ананиев и НОЩ да преосмислят противоепидемичните мерки

  Според държавното обвинение пълното премахване на мерките е грешка и властта е добре да предприеме действия.

   

  Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира компетентните органи да преценят ефективността на предприетите мерки по отношение на разпространението на КОВИД-19 в страната. Държавното обвинение настоява премиерът Бойко Борисов, здравият министър Кирил Ананиев и председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски да помислят дали не са необходими нови противоепидемични мерки.

  Според прокуратурата сегашните действия на правителството не са достатъчни и е необходимо да се предприемат други мерки, „с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция“.

Оставете коментар