Събота, 08 Август 2020

Събота, 06 Юни 2020 10:34

Проф. Николай Радулов: Божков е по-умен от всички управляващи, взети заедно

„Всяка битка с държавата е обречена, но тук има няколко особености“, напомни проф.Радулов

„Войната на Божков срещу Борисов е като изстрела на крайцера „Аврора“ – гръмва, но не уцелва нищо. Всъщност, целта на Божков е това – не да уцели нещо, а да се договори с властта. Божков е по-умен от всички управляващи, взети заедно“, това заяви в предаването „Тук и сега със Светла Петрова“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Божков няма голям проблем в момента – парите му, които са блокирани в България, са една минимална част от притежаваните от него, смята Радулов. Друг бизнес Божков няма – когато се захвана с хазартния бизнес, той спря целия наличен физически бизнес на българска територия – защото се страхуваше, че той ще му създаде проблеми, примерно бизнеса в сектора на строителството – обясни още Радулов.

Всяка битка с държавата е обречена, но тук има няколко особености, напомни проф.Радулов. „Първо, държавата трябва да иска да спечели и второ, този, който атакува, трябва да е под нейната власт. Видяхте как Божков си тръгна без никой да го спре и отиде в държава, която няма да го екстрадира. Получава се като с Тодор Живков – той се криел, но никой не го търсил. Или с Брендо, когото го издирват три държави, а той през лятото е на море, а сега строи хотел в центъра на София. „Забележително е, че държавата не подава необходимите документи, за да качи Интерпол Божков за издирване с червена бюлетина. За Арабаджиеви нямаше 6 месеца бюлетина в Интерпол“, напомни Радулов.

Затова – най-вероятно е Божков и „държавата“ да се опитват да се договорят в момента. Въпреки че има 18 повдигнати обвинения, това няма да е прецедент – през последните 10 години сигурно имаме десетина много шумни ареста, при които задържаните заподозрени биват освободени още на етапа взимане на мярка за неотклонение. Всички случаи с митничари, например, са такива, заяви Радулов.

Васил Божков е достатъчно подготвен за такава борба. Божков има собствена служба за сигурност и всички знаят това, тъй като в нея работят бивши колеги от националните служби за сигурност. Той има хора, които се занимават с анализ – Славчо Марков от БОП. Има група, която се занимава с проучвания. Човек, който има милиард и нещо в банки, може да си позволи всичко това, напомни Радулов.

Източник: СЕГА

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 06 Юни 2020 10:34
  Ройтерс: Българи се срамуват от наглостта на правителството

  В сряда Борисов предложи да направи крачка назад, за да даде шанс на изпълнителната власт да издържи до законовите парламентарни избори през март 2021 г., но мнозинството му поднови подкрепата си за него още на следващия ден

 • Събота, 06 Юни 2020 10:34
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

 • Събота, 06 Юни 2020 10:34
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

Оставете коментар