Неделя, 09 Август 2020

Четвъртък, 02 Юли 2020 08:44

Министри анблок за дубайските фурми: Нищо не знаем!

Цена, реализация и други подробности по сделката остават табу, дори за парламента

Властта, която шумно рекламира дубайското дарение и го съпроводи на място в ОАЕ, не желае да съобщава подробности за него. Това става ясно от писмената форма на парламентарен контрол.

През юни депутатът от БСП Георги Гьоков е задал въпроси на трима министри за конкретиката от бартера, а те отвръщат с по 3-4 изречения, че нищо не знаят за него. Цялата комуникация е изключително комична, показва нежелание да се коментира тема табу. Сред запитаните е Емил Караниколов, който пътува до арабската държава на цената на последваща карантина и похвали "питателните фурми", но сега отрича да има общо.

Дарението бе извършено в средата на април и бе представено като огромна помощ в борбата срещу коронавируса. То бе инициирано от фирмите "Интръст" и "Градус", като първата е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

По него ОАЕ получи 32 тона храни, а нашата държава - стоки 15 тона. Оказа се обаче, че малка част от дарението за България са афишираните "медицински изделия". Те са около 3 тона, а преобладаващото количество - фурми.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Освен към Караниколов, депутатът Гьоков се обръща към Десислава Танева и Деница Сачева. Задава въпросите обстоятелствено, за да няма неясности. Дори моли Танева и Караниколов да не се измъкват с обяснението, че сделката е между частни субекти. "Доставката е организирана от българското министерство на земеделието, храните и горите", уточнява изрично депутатът. Въпреки това и трите отговора са знаменателно кратки и безсъдържателни.  

Каква е стойността на предоставените от България хранителни стоки, колко струват насрещните фурми и медицински консумативи, каква е реализацията на дарението, има ли скрити договорки около сделката - това гласят основните питания към Танева. Тя отвръща единствено, че в министерството е получено писмо от дарителите с желание да предоставят на ОАЕ месо и млечни продукти от наши производители. Липсвала информация във ведомството за насрещните продукти. 

Въпросите са повторени към Караниколов, но е запитан и в какво качество е придружавал българската пратка. Министърът на икономиката отвръща, че няма никаква роля при сделката, не разполага с нейния договор, не знае цената на насрещните пратки, няма понятие как са реализирани стоките у нас. 

Полетът, с който е осъществено дарението, бил ползван и за междуправителствена среща при спрените други полети - с това обяснение вероятно той иска да оправдае присъствието си. За междуправителственото мероприятие обаче не съобщава подробности, а приканва Гьоков да се поинтересува отново.

Сачева пък е попитана разполага ли с информация за сделката, как точно са разпределени фурмите и какъв е ефектът им. В отговора социалният министър не забелязва каква конкретно е темата и общо обяснява, че в периода 3 април - 11 юни са разпределени 1405 тона храни от първа необходимост на над 58 000 лица.

източник: Сега

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 02 Юли 2020 08:44
  Иван Бакалов: Мечтата на Борисов е коалиция с БСП. Само тая..... Нинова се дърпа

  С ироничен тон журналистът Иван Бакалов коментира във Фейсбук прогнозите на социолога Боряна Димитрова, че е възможно да с е задава “взривоопасна  трипартийна коалиция“  БСП – „Има такъв народ“ – Демократична България. Изумената от такъв политически развой социоложка получи веднага след тв си турне днес саркастичен пост от журналиста, който пише:

 • Четвъртък, 02 Юли 2020 08:44
  Георги Свиленски: Моят глас ще е за Корнелия Нинова

  Поставяйки важния избор за председател в ръцете на всички партийни членове, Корнелия Нинова постъпи правилно. Това не беше лесно, но тя се пребори. И с това спечели моята подкрепа, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП

  „Когато Корнелия Нинова бе избрана за председател на БСП, бях скептично настроен към някои от заобикалящите я другари. С времето онези, които я подкрепяха в началото, яростно я атакуваха. Причината беше, че тя започна да променя партията. Една такава промяна е именно прекият избор.Той ще прекъсне зависимостите на председателя от няколко човека.

  Хора, които наричат сами себе си “организационно грамотни”, но всъщност са апаратчици, способни да опорочат всяко заседание, да изкривят волята на всеки орган. Често в полза на частни или чужди на БСП интереси. Поставяйки важния избор за председател в ръцете на всички партийни членове, Корнелия Нинова постъпи правилно. Това не беше лесно, но тя се пребори. И с това спечели моята подкрепа. Но нито тя, нито аз, нито който и да било не би могъл да се справи сам. Имаме нужда от активността на членовете на БСП.

  Като изполвам възможноста да изкажа най-искрената си благодарност към организациите, издигнали моята кандидатура, оценявайки и осъзнавайки високата отговорност, пред която съм изправен, си правя отвод от участието в прекия избор на председател на БСП.

  Заявявам своята готовност за продължаване на пътя за промяна на партията и утвърждаването й като незаобиколим фактор и алтернатива в управлението на държавата. Затова призовавам всички – гласувайте. Изберете, когото искате, но участвайте. Моят глас ще е за Корнелия.“

  Това коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

 • Четвъртък, 02 Юли 2020 08:44
  Корнелия Нинова с най-много номинации за председател на БСП

  Всички кандидати за председател на столетницата са проверени за наличие на необходимия за длъжността стаж

Оставете коментар