Събота, 15 Август 2020

Сряда, 08 Юли 2020 10:19

САЩ официално уведоми ООН, че напускат СЗО

Това ще стане на 6 юли 2021 г., а причината: липса на безпристрастност към Китай, която, според Тръмп, е допринесла за възникването на пандемията от Covid-19

 

 

Президентът Доналд Тръмп изпрати уведомление до Конгреса на САЩ и до ООН, че страната официално напуска Световната здравна организация (СЗО), предадоха световните агенции.

С това писмо започва процедура, която ще доведе до фактическо прекратяване на членството на САЩ на 6 юли догодина, а СЗО ще загуби 15% от бюджета си, тъй като вноската на САЩ е 400 млн. долара.

Предизвестието на Тръмп, отправено към генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, е след 70-годишно членство на Щатите в Световната здравна организация.

Причината за този ход е, че Тръмп обвинява СЗО в забавяне на ключова информация и липса на безпристрастност към Китай, която е допринесла за възникването на пандемията от Covid-19. От март до момента тя отне живота на над 130 хил. американци и продължава да се развива динамично в 40 от 50-те американски щата.

СЗО отрече твърденията на Тръмп, че насърчава китайската „дезинформация“ за вируса.

Говорител на Гутериш уточни, че САЩ трябва да изпълнят две условия, за да се оттеглят от СЗО. Първото е да дадат едногодишно предизвестие, а второто - да нямат задължения към СЗО. Към момента обаче, най-голямата икономика в света дължи 200 млн. долара на организацията.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Тръмп спря вноските към СЗО още през април. В края на май той се закани да изтегли страната официално от базираната в Женева организация, ако тя не се реформира.

С американски средства се финансират програми за ограничаване на детската смъртност, полиомиелита, ХИВ, хепатит, туберкулоза и други болести.

Федерацията на американските учени осъди решението на президента. То дойде „в момент, когато най-много имаме нужда от международно сътрудничество“, и „само ще навреди на световната борба срещу Covid-19“, се казва в изявлението.

Припомняме, че в края на май, когато Тръмп заплаши да изтегли САЩ от СЗО, той обеща да пренасочи американската вноска в организацията към „други световни и спешни нужди в областта на общественото здравеопазване“.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 08 Юли 2020 10:19
  Тръмп коментира руската ваксина срещу COVID-19

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп се надява, че регистрираната в Русия ваксина срещу коронавируса ще "работи". „Ние не знаем много за това. Те прескочиха няколко от проучванията. Смятаме, че е много важно да преминем през този процес“, бяха думите на американския президент

  Той добави, че САЩ от своя страна са "много напреднали" в разработването на ваксина.По-рано тази седмица Министерството на здравеопазването на Русия регистрира първата в света ваксина за превенция на COVID-19, разработена от изследователския център за електромеханична медицина Гамалея в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции. Лекарството получи името "Sputnik V".

  Ръководителят на центъра Кирил Дмитриев заяви, че фондът е получил заявки за закупуване на милиард дози от повече от 20 страни. В същото време той отбеляза, че Русия се е договорила за производството на ваксината в пет държави, а наличният капацитет позволява производство на 500 милиона дози годишно. 

  Източник: БГНЕС

  Снимка: Gulliver/Getty Images

   

 • Сряда, 08 Юли 2020 10:19
  24 страни от ЕС с протест заради натиска на САЩ над “Северен поток-2“

  ЕС смята екстратериториалното налагане на санкции за нарушаване на международното право

   

 • Сряда, 08 Юли 2020 10:19
  176 нови случая на Covid-19 у нас при 5877 PCR-теста

  Починали са двама пациенти със съпътстващи заболявания

Оставете коментар