Вторник, 04 Август 2020

Петък, 10 Юли 2020 12:53

Елена Йончева: Призовавам ЕП да покани президента Радев

Евродепутатката е сезирала новата Антикорупционната комисия в ЕП за събитията в България

 

Елена Йончева е внесла писмен въпрос с висока приоритетност, съгласно правилата на Европейския парламент, относно състоянието на демокрацията в България и нивото на корупция в страната. Питането й е отправено до Европейската комисия и е подкрепено от водещи депутати от Германия, Франция, Португалия и Полша. За това съобщи самата тя в социалните мрежи.

Ето какво оповести евродепутатът:

"Призовавам ЕП да покани президента Радев, неговият глас да бъде чут тук. Демокрацията в България е в пълен разпад. Европейският парламент не може да стои безучастен.

➡️ На 09.07.2020 сигнализирах новата Антикорупционната комисия в ЕП за събитията в България. Пред колегите си посочих, че налице е зловещо погазване на върховенството на закона, както и че настоявам за конкретни мерки. Време е гласът на Европейския парламент да бъде чут и Европейската комисия да се намеси в случващото се в България през последните месеци. Събитията в страната подкопават самите основи на демокрацията. Демокрацията в България е в процес на разпад. Ако позволим това да се случи в една страна, в България, скоро и останалите европейски държави ще бъдат пометени от сходни процеси. В България всеки, който си позволи да надигне глас срещу корупцията, срещу безобразията на властта, срещу погазването на медийната свобода, е преследван. Журналисти се уволняват, опозиционни политици са подложени на медийна екзекуция. Прокуратурата е използвана като бухалка срещу всеки един силен критик на корупционната система.

➡️ Властта в България не убива своите опоненти, защото разполага с всички необходими инструменти, за да ги смаже. Вече година тук, в Европейския парламент говоря за това, което се случва в България. Но да надигнеш глас е само началото. Настоявам не само да бъдем чути. Европейският парламент трябва да действа. Призовавам да поканим в ЕП българския президент Радев. Неговият глас трябва да бъде чут тук.

➡️ В допълнение внесох и писмен въпрос с висока приоритетност, съгласно правилата на Европейския парламент, относно състоянието на демокрацията в България и нивото на корупция в страната. Питането е отправено до Европейската комисия и е подкрепено от водещи депутати от Германия, Франция, Португалия и Полша. По мое искане се очаква и дискусия по темата в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент."

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар