Неделя, 27 Септември 2020

Четвъртък, 23 Юли 2020 16:10

Лятната резиденция на Прокопиев – най-вероятно построена върху античен некропол на Буджака в Созопол

В съседство на олигарха е комплексът на собственика на хотел “Анел“ в София, където местни твърдят, че апартаменти имат Вежди Рашидов и Стефан Софиянски

 

След като Върховна административна прокуратура (ВАП) извърши проверки по установяване законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието, лъснаха летни резиденции и хотели на олигарси на Алепу, Аркутино, Буджака, Свети Влас и Росенец.

Прави силно впечатление, че досега вниманието на широката общественост бе привличана предимно към Росенец и то не от кого да е, а от Христо Иванов, предприел геройския подвиг да плажува до сараите на Доган, отразяван на живо от Прокопиевия „Дневник“. Дотук няма нищо лошо.

Напротив: позабравеният бивш правосъден министър във второто правителство на Борисов напомни за себе си и бутиковата си партия и хоп – медиите на Прокопиев веднага го обявиха за флагман на народното недоволство.

След изнесените данни от прокуратурата за завладяване на Черноморието ни от олигарси, обаче, никой не е забелязал Христо Иванов да щурмува с надуваема лодка бреговете на Буджака, където е резиденцията на покровителя му Прокопиев и който плаж е още по-недостъпен и от плажа до сараите на Доган.

Вижте запорирания палат на Иво Прокопиев на „Буджака” в Созопол

Проверките на компетентните органи през седмицата са констатирали, че българското Черноморие буквално е „завладяно“ от летните вили и строежите на хотели на различни бизнесмени. Сред тях е и лятната вила на олигарха Иво Прокопиев, чиято къща буквално е препречила пътя до плажа, до който може да се стигне с особени усилия и с немалък риск.

Правен Свят - Завладяното Черноморие: Лятната вила на Прокопиев е ...

Палатът на Прокопиев се намира в местността Буджака, където проверяващите са се натъкнали на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. От държавното обвинение констатират, че достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите на Буджака са образувани отделни прокурорски преписки.

Луксозната къща на Прокопиев в Созопол отрязала достъпа на туристи ...

BIG5 установи, че в завладяването на Буджака Иво Прокопиев съвсем не е самотен. Според наши източници сред жителите на Созопол, съседи на олигарха са и Арт-комплекс „Анел“, където Вежди Рашидов и Стефан Софиянски притежават апартаменти. Освен те и гостите им, никой друг не може да се добере до плажа. Улица „Виа Понтика“ е крайният предел за простосмъртни и за да се стигне до брега, трябва да се премине през именията им.

Имот на първа линия в Созопол - комплекс Анел | Качествени ...

Това, което повече възмущава местните, е не липсата на достъп до бреговата ивица, а че цялата местност представлява античен акропол, който е циментиран без изобщо да се опишат и изследват артефактите.

Припомняме, че още приживе проф. Божидар Димитров бе почнал да прави проучвания на антични гробници на Буджака.

„Всички археолози знаят, че спим върху древни гробища, пълни с ценни артефакти, но никой нищо не може да направи“, споделят пред  BIG5 местни жители. Те свидетелстват, че поради тази причина всички палати на олигарси са се строели по тъмна доба, нощем, и ако се натъкнат багерите на артефакти, то те се заливат с бетон. „Тук е пълно с антики. Още като деца сме вадили, но сме предавали всичко в историческия музей. Сега копаят, заливат и пет пари не дават за миналото, но и бъдещето на тази земя“, споделя 80-годишен жител на Созопол.

Интернет услужливо пази и свидетелства от проф. Божидар Димитров, който е родом от Созопол и отдаде голяма част от живота си в откриване и опазване на културно-историческото наследство на Аполония.

Напомняме, че още през 2009 година в окръжната прокуратура – Бургас бе образувано досъдебно производство за строителство в некропола на Созопол, но така и не се разбра някой да е привлечен под отговорност, въпреки че се отнасяше за много строителни обекти на некропола Аполония Понтийска, за които има констатирани нарушения. Част от тях били свързани с неизпълнения на указания от Националния институт за паметниците на културата. Сред нарушенията, констатирани официално още тогава, са липсата на консервационни мероприятия за археологическите находки и унищожаването на част от тях при строителството на хотели и вили.

Тогава говорителят на окръжната прокуратура каза още, че част от материалите са пратени в Софийска градска прокуратура, която също работи по случая. Е, явно тези материали от 2009 г. чак в 2020 г. са стегнали до ВАП, че да бъдат огласени чак тази седмица резултатите от прокурорската проверка.

В качеството си на директор на Националния исторически музей тогава Божидар Димитров обясняваше: "По закон преди да се строи в района на археологически резерват, инвеститорът плаща на археолозите да проучат мястото. Едва когато НИПК каже, че там няма недвижими археологични паметници, а министърът на културата подпише това заключение, може да се строи. Знам, че отдавна се работи по някакви сигнали. И мен са ме питали от прокуратурата. Може би има случаи, когато законът е заобикалян и не са извършвани разкопки“, четем в медийни публикации отпреди 11 години.

АРТ КОМПЛЕКС АНЕЛ, Созопол | Хотели Созопол

За отбелязване е, че министър на културата, който е трябвало да подпише заключение, че там няма недвижими археологически паметници, от 2009 до 2013 г. е Вежди Рашидов – един от собствениците на имоти на Буджака.

Вежди Рашидов е свързан и с арт-комплекс „Анел“, чийто зелени морави са приютили голяма част от скулпторите му. Част от тях са разположени и върху скалистия бряг. За да бъдат видени, обаче, трябва да си гост на „Анел“ или като Христо Иванов да доплуваш с гумена лодка до тях.

Хотели - Анел Арт Комплекс - СозополАрт комплекс Анел Созопол разполага с... - Art Complex Anel ...

Христо Иванов, обаче, явно няма афинитет към пластичните изкуства, тъй като досега интересът му е към палата на Росенец, но не и към този на покровителя му Прокопиев, който видимо от изнесените снимки, е надминал по завладяване на държавни територии почетния председател на ДПС.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 16:10
  Христо Иванов разбуни десните – готви се за коалиция с ГЕРБ

  Лидерът на „Да, България“ се впусна в търсене на „нормални“ симпатизанти на управляващата партия

  Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов разбуни дясното вчера вечер с изявление, противоречащо на всички мотиви за протеста досега, че не е изключена коалиция с ГЕРБ в бъдеще след парламентарния вот, стига в партията на управляващите да не присъства лидерът й Бойко Борисов.

  Хипотезата, изразена от бившия правосъден министър в кабинета „Борисов-2“ докара до лудост социалните мрежи, които се нажежиха до краен предел с искане за незабавно уточнение на Ивановите думи и разграничаване от ГЕРБ не само като партия на Борисов, но и като формация в цялост.

  „Отговорът на въпроса „с кого“ ще го даваме в края на кампанията. Сега искаме мандат, за да променим политическата система, за да можем да модернизираме България навременно, за да не загубим технологичния преход, който ни предстои“, каза Иванов пред БНТ, попитан с кого може да се коалира „Демократична България“.

  „Централният модел, който си поставяме със създаването на тази коалиция, е моделът „Борисов – Пеевски“. И не можем да приемем каквото и да било оставане на Борисов в каквато и да е политическа роля, не просто в премиерска роля, тъй като става въпрос за един човек, който е носител на много тежки зависимости и е олицетворение на този модел заедно с Пеевски, който беше наречен „съпремиер“, каза Иванов. „Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим“, заяви той пред водещия на „Панорама“, с което даде възможност за общ фронт на демократите с „нормалните“ гербери.

  От КОД на бившия здравен министър д-р Петър Москов, който също бе министър на Борисов, тутакси се разграничиха от изявлението на Иванов.

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 16:10
  Окръжна прокуратура – Кюстендил се самосезира по повод информация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

  При извършен обход на територията на производствената площадка на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД не е установено наличие на отпадъци

   

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 16:10
  БАБХ издаде 18 акта за нарушения в заведения и търговски обекти по Черноморието

  Проверките обхванаха обекти за търговия на дребно с храни, на подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, на заведения за обществено хранене

Оставете коментар