Понеделник, 24 Февруари 2020

Сряда, 16 Януари 2019 17:33

Държавата иска да прибере "спящите" акции от масовата приватизация

Притежателите им ги губят завинаги, ако не оперират с тях. Финансовото министерство планира да отидат в Сребърния фонд

Държавата смята да сложи край на "спящите" акции на гражданите, участвали в масовата приватизация. Ако тези книжа не бъдат потърсени в рамките на около 6-7 години, притежателите им ще ги загубят завинаги, а парите ще отидат в Сребърния фонд. Това предвижда нова концепция на финансовото министерство за личните сметки в Централния депозитар (ЦД), пише Мediapool.

В момента в т. нар. Регистър А на Централния депозитар фигурират над 2 милиона лични сметки, които са открити по време на първата вълна на масовата приватизация през 1996 г. Повечето от сметките не са използвани през последните 15 години, основно поради незнание на наследниците на починали лица. По-активните граждани, които все пак са проявили интерес към сметките си, пък не желаят да ги управляват, защото разходите за прехвърлянето на книжата по подсметка на инвестиционен посредник са по-големи от стойността на самите акции или дялове.

През последните 20 години нееднократно е търсен изход от тази ситуация, но до такъв така и не се стига, пише в концепцията. Според нея сегашното положение е във вреда на гражданите, защото те най-често не получават дивиденти от собствеността си.

Затова сега финансовото министерство предлага да се вземат по-решителни мерки в няколко стъпки.

Първо, ще се направи широка информационна кампания чрез медиите и местните власти за уведомяване на притежателите на акциите или техните наследници, че в рамките на 1 година трябва да прехвърлят сметките си на инвестиционен посредник, който да управлява книжата им.

Ако не го направят, сметката на гражданина автоматично ще отиде в специално създаден инвестиционен фонд. Срещу това хората ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции. Ако гражданите продължават да проявяват незаинтересованост към книжата си, след 5 години те ще изгубят окончателно притежаваните от тях дялове.

При евентуални грешки при прехвърлянето държавата ще е длъжна да плати обезщетение на увреденото лице.

Според концепцията на финансовото министерство паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат прехвърлени в Сребърния пенсионен фонд в рамките на две години.

За да се вкарат акциите в новия фонд, трябва да се изготви актуална оценка на паричната им стойност, става ясно още от концепцията. Сега Централният депозитар разполага само с номиналната им стойност.

Новият инвестиционен фонд ще се управлява от дружество, избрано чрез конкурс от управата на Сребърния фонд.

Ще се създаде и втори инвестиционен фонд, който ще управлява книжата на хората в непубличните дружества от масовата приватизация. Публичните дружества от масовата приватизация са 91 от 265, а непубличните – 545 от общо 942.

Според финансовото министерство в концепцията няма проблем с конституционния принцип за неприкосновеност на частната собственост.

"При тази концепция, пред абсолютната закрила на частната собственост по чл. 17, ал. 3 от Конституцията, се предлага да бъде предпочетено общественото благо и колективният интерес, посредством нормативно установеното задължение сумите, съответстващи на непотърсените дялове да бъдат внесени в Държавния фонд за гарантиране на държавната пенсионна система", посочва държавната институция.

Специалистът по търговско право проф. Огнян Герджиков също е на мнение, че на пръв поглед в концепцията няма конституционен проблем, защото притежаваните ценни книги са всъщност право на вземане, а то може да се погаси по давност, за разлика от правото на собственост, което никога не се погасява.

В момента всеки гражданин може да направи справка за притежаваните от него у нас ценни книжа на сайта на Централния депозитар срещу ЕГН, стига да разполага с електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК), получен от офис на Националната агенция за приходите (НАП). Другият вариант е да си направи подобна справка чрез инвестиционен посредник, което обичайно ще му струва около 25-36 лв.

Проблемът е, че тези варианти са скъпи или трудно приложими за пенсионерите, поради което от страна на Централния депозитар и инвестиционните посредници е изразена готовност за временно премахване на таксите. Ако обаче лицето е починало, процедурата по наследяване на ценни книжа обичайно е тромава и неизгодна. Затова МФ възнамерява да поиска от Министерството на правосъдието да я облекчи.

Дори гражданите да активизират "спящите" си акции от масовата приватизация, те ще трябва да ги управляват в и без това крайно вялата търговия на "Българската фондова борса".

Според официалните данни броят на сделките на регулиран пазар през 2018 г. е бил 54 341, което е спад от 47% спрямо 2017 г. Оборотът на БФБ през 2018 г. възлиза на едва 550 млн. лв., което е с 28% по-малко в сравнение с 2017 г.

За да активизира фондовата търговия, икономическото министерство отвори процедура по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", чрез която малки и средни предприятия да могат да кандидатстват за помощ от 50 000 лв. за листването си на борсата под формат на ваучер. Интересът към схемата обаче е нулев, като от октомври досега няма нито един кандидат, сочи справка в системата за еврофондовете ИСУН.

източник: Мediapool

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Януари 2019 17:33
  Ще разпитват Петър Стоянов и Иван Костов заради твърденията на Стив Ханке

  Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“. Същите бяха представени в интервю (вж цялото тук) за предаването „120 минути“ на национална телевизия бТВ.

  Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

 • Сряда, 16 Януари 2019 17:33
  Костов: Чакам извинение от българското общество

  Бившият премиер отрече обвиненията на Стив Ханке, че е имало корупция по време на приватизационните сделки

 • Сряда, 16 Януари 2019 17:33
  Проф. Александър Джеров: Приватизацията е голямо престъпление, дано главният прокурор успее да разобличи грабителите

  Заводи, промишлени обекти, големи предприятия, строени с народни пари, бяха разграбени и разпродадени за жълти стотинки на свои хора по времето на Иван Костов и Александър Божков, известен с прякора Мистър 10%, казва бившият конституционен съдия в интервю за „Пик”

Оставете коментар