Петък, 07 Август 2020

Вторник, 03 Септември 2019 10:41

Още няма наказани заради заровените норки на „Градус“

След образуваното на 30 юли досъдебно производство за нерегламентирано замърсяване на почвата с биологични отпадъци в големи количества, няма резултати

 

Въпреки образуваното преди повече от месец досъдебно производство за нерегламентирано замърсяване на терени с трупове на животни по член 352 от НК за носеща се смрад от района на бившия рудник край село Боров дол и арестите на служители от БАБХ в Бургас, хората от област Нова Загора продължават да се оплакват от замърсяване на въздуха и носещи се зловония.

Проверка на BIG5 установи на място, че добилият известност масов гроб на норки вече не съществува, но остава въпросът къде мистериозно са пренесени откритите в началото на лятото над 100 тона животински остатъци. Кметът на Твърдица Атанас Атанасов тогава сподели пред медиите, че върху останките имало около 2 м пръст, но въпреки това вонята била ужасяваща.

Жители на село Боров дол споделят, че в началото на август багер е разкопал ямата и с няколко камиона животинските останки били изнесени през нощта в неизвестна посока. В момента всичко е изравнено и по нищо не личи какво се е случило.

За това потвърдиха и от сливенската окръжна прокуратура, където на 30 юли образуваха досъдебно производство за нерегламентирано замърсяване на почвата с биологични отпадъци в големи количества.

Според публикация на „Монитор” от 30 юли, дружеството – концесионер, на чийто територия е незаконното гробище, а според кмета на Твърдица, цитиран от медията, на територията на общината няма ферма за отглеждане на норки или белки. Най-близката е край старозагорското село Маджерито, която е собственост на фирма „Градус“, управлявана от Иван Ангелов.

Събитията случайно или не съвпадат с други: арестът за рекет на шефа на БАБХ в Бургас. Напомняме, че д-р Георги Митев беше задържан по време на акция за разследване на корупционни действия в Областната дирекция по безопасност на храните.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни действията като рекет. "Дейността на тази група, която е арестувана, е в 2 основни направления. Едното е по престъпна матрица - групи, които взимат пари, т.н. такса спокойствие", разкри прокурор Гешев по повод арестите. По думите му, според данните, с които разполага прокуратурата, неофициално служители на БАБХ сключват договори с фирми за бързо хранене. „Част от ръководството неофициално стои зад една фирма и това ръководство и част от служители на БАБХ са мотивирали представители на дребния бизнес да сключват договори с тази фирма. Дейността й е да унищожава животински отпадъци, като фирмата реално не извършва подобна дейност", обясни Гешев.

Ден по-късно шефът на БАБХ в Бургас излезе срещу 150 хил. лв. парична гаранция, а останалите срещу 75 000 лв. Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Въпреки получените международни награди за продукти, въпреки арести в контролиращи дейността им институции, „Градус” и  екзекуторът на норки Иван Ангелов продължават да развиват необезпокоявано дейност. Фактът, че незаконното гробище на трупове от норки и пилешко мистериозно изчезна, по нищо не подсказва, че проблемът с обгазяването на хората, живеещи в близост до комбината, е решен. Ако бъде доказано престъпление по член 352 от НК законът предвижда затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 30 000 лв.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар