Вторник, 22 Септември 2020

Събота, 14 Декември 2019 11:59

538 фирми извън ЕС внасят незаконен боклук у нас (видео)

Според следователите става въпрос за пратки от незаконни организации в Италия, които е трябвало да бъдат третирани у нас по начин, който заобикаля европейските закони

538 са фирмите извън ЕС, внасяли у нас боклуци за изгаряне през последните пет години. Това става ясно от официално съобщение на Агенция Митници, излязло преди време, в което, обаче, не се разкриват имената на фирмите. Създава ли държавата двойни стандарти - когато социално слаби горят отпадъци, за да се топлят през зимата, това е криминално престъпление, а когато тецове горят отпадъци от цял свят, това е бизнес.

Истината е, че нямаме никаква представа кой колко боклук и откъде внася у нас. Неразкрити остават имената на 538-те фирми извън ЕС, договорили с незнайни лица, фирми и институции в България внос на боклуци, продължаващ вече 5 години. Още по-малко знаем колко боклук внасят страните от Европа, тъй като съгласно европейското законодателство боклукът, идващ от ЕС изобщо не се отчита като „внос“. Знаем само, че тези дни властите в Милано спряха незаконен товар от 815 тона боклуци за България съобщава БСТВ.

Според следователите става въпрос за пратки от незаконни организации в Италия, които е трябвало да бъдат третирани у нас по начин, който заобикаля европейските закони. Можем само да се питаме колко незаловен боклук е бил изгорен досега, за да се стигне дотам България да стане третата по замърсяване на въздуха страна в света.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Според разследване на "Биволъ", част от боклука, изгарян в тецовете на бизнесмена Христо Ковачки, например, идва от Италия чрез фирмата на Серджио Гоца, разследван от италианските власти за незоконен трафик на боклук.

Самоковският бизнесмен Христо Ковачки е собственик на четири топлоцентрали, ТЕЦ – Бобов дол, ТЕЦ – Перник, ТЕЦ – Сливен и ТЕЦ – Брикел в Гълъбово. Проблемът е, че тези топлоцентрали са пригодени да работят само с въглища. А изгарянето на РДФ отпадъци, трябва да става при много по-висока температура, отколкото позволяват пещите на тецовете. Само така могат да се неутрализират вредните съединения.
Наскоро Прокуратурата установи незаконно изгаряне на биомаса и МОСВ спря пещите на ТЕЦ – Перник и ТЕЦ – Брикел.

От централите на Ковачки отговориха с рекет - спряха топлата вода на Перник и заплашиха със спиране на отоплението в населените места, свързани с тях.

Първите фирми у нас, които започват да печелят от боклука на Италия още в далечната 2014-та, са „ЕС ЕР Технолъджис“ и свързаната с нея „ВИ пи Екосолюшънс“, твърди разследване на "Капитал".

Друга фирма, която към момента внася отпадъци, е "Людон транс" – близка до бизнесмен, отличен с награда от КРИБ.

Очевидно в бизнеса с изгаряне на отпадъци има много пари и с него са свързани бизнесмени и лица, които са под чадъра на властта. И докато за тяхната дейност е спусната медийна завеса, столичният кмет не спира да обвинява бедните хора за качеството на въздуха.
 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар