Вторник, 22 Септември 2020

Събота, 25 Януари 2020 12:41

Сотир Цацаров запорира милиони на спонсор №1 на Румяна Ченалова

 Скандалният енергиен бос Ангел Божилов е със запорирано имущество за близо 3 милиона лева, наложено му преди броени дни от КПКОНПИ, пише в. "Уикенд"

Антикорупционната комисия, председателствана от доскорошния главен прокурор Сотир Цацаров, е внесла в Софийския градски съд иск за отнемане на имущество за милиони, сред които е и луксозното "Бентли" на Божилов. Баровецът е подсъдим за финансови престъпления, свързани с енергийното му дружество "Обединени енергийни търговци".

Името на Ангел Божилов нашумя след изчезването на бившия началник на ДАНС Петко Сертов, който през декември 2014г. бе обявен за издирване от жена си, която подозираше, че е отвлечен. Впоследствие след близо месец в неизвестност, Петко Сертов се прибра и се оказа, че е прекарал дълго време в столицата на Гърция - Атина, където е живял в хотел, обитаван предимно от травестити. 

Стана известно и друго - че бившият шеф на ДАНС е работил като консултант в енергийната фирма на Ангел Божилов и че е бил ангажиран да потули афера за милиони левове, свързана с покупкопродажба на ток.

Ангел Божилов придоби нетърсена слава и като основен спонсор на скандалната бивша съдийка Румяна Ченалова. Тя бе уволнена от съда в края на 2014 г. след безпрецедентно изказване на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за "гнили ябълки" в съдебната система на България.

Франсето алармира правосъдния министър на България за опита на Ченалова и приближения ѝ синдик Панайот Велков да помагат на родна фирма да заграби имущество за милиони левове на френската фирма за вина "Белведере".

Малко след уволнението ѝ срещу Чаналова скочиха и от държавното дружество Национална електрическа компания (НЕК), които сезираха прокуратурата за неправилно правораздаване на очилатата магистратка. Оказа се, че аферистката в тога е присъдила НЕК да плати близо 10 милиона лева на частна енергийна компания "ОЕТ", собственост на Ангел Божилов, и е наложила запор на сметките на НЕК, съставяйки документи с невярно съдържание за протоколи от уж проведено съдебно заседание по делото.

След като Специализираният съд се зае с Румяна Ченалова, подсъдимата за престъпления по служба и фалшифициране на документи мастита бивша съдийка бе уличена и че е взела рекорден подкуп от 690 000 лв. от Ангел Божилов, за да реши в негова полза едно от делата. Разкритието за рушвета, заприходен от Румяна Ченалова, направи под клетва в съдебната зала на Специализирания съд бизнесмен Димитър Попов, който е бил ангажиран с осигуряването на подкупа от доскорошния си началник Ангел Божилов. 

Димитър Попов, дългогодишна дясна ръка на енергийни бос Ангел Божилов, се изпокара с него преди около 3 години и в момента развива самостоятелен бизнес. Благодарение на този конфликт Попов се съгласява да свидетелства в прокуратурата срещу Румяна Ченалова, разказвайки пикантни подробности за отношенията ѝ с енергийния бос Божилов.

Според думите на Димитър Попов през ноември 2013 г. той е упълномощен от Ангел Божилов спешно да осигури 690 000 лв. Парите са взети от сейф в един от офисите на енергийния олигарх в столичния квартал "Бояна". Попов нарежда пачките в сак и заедно с една от счетоводителките ги носи в банка, където ги внасят в посочената от началника банкова сметка на един от адвокатите му. Минути по-късно парите са изтеглени и са пренасочени към друга сметка.

"Парите трябваше да отидат за Румито Ченалова, както се изрази Ангел. Те представляваха 10% от стойността на търговския спор с НЕК. Подкупът беше договорен малко по-рано в Гърция. Там Ангел Божилов организира яхтен уикенд за Румито Ченалова на който и аз присъствах. Моята задача бе свързана с осигуряването на комфорта на съдийката и с прекарването на оръжието на охранителите на Ангел през границата с Гърция. Няма да навлизам в повече подробности, за да не се улича в престъпление", разказа преди година и половина в Специализирания съд Димитър Попов.

Разкритията на свидетеля се потвърждават и от справка на родните служби за сигурност, според които Ченалова действително е била в Гърция през ноември 2013 г., а дни по-късно, когато вече е прибрала подкупа от 690 бона, запорара неправомерно банковите сметки на НЕК и издава обезпечителна заповед за сумата от 6,46 мил. лв. в полза на фирмата на Ангел Божилов "Обединени енергийни търговци". Ченалова разглежда делото, без частника да плати задължителната по закон съдебна такса, която в този случай е в размер на 258 396 лв. Малко по-късно от "Обединени енергийни търговци" увеличават исковата си претенция към НЕК с 4,5 мил. лв., отново бе Ангел Божилов да заплати такса за разглеждане на делото.

Съдебният процес срещу Румяна Ченалова още не е приключил на първа инстанция, а по него показания дадоха Маргарита Михнева, Петко Сертов и бившият съдружник на Ангел Божилов - ексдепутатът Димитър Ламбовски. Маститият спонсор на Ченалова обаче е подсъдим и по други дела за финансови престъпления, свързани с енергийния му бизнес, заради което КПКОНПИ запорира негово имущество за милиони.

снимка: bTV

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 25 Януари 2020 12:41
  Радев отхвърли призива на Каракачанов: Диалог с премиера има смисъл след истината за шкафчето

  По повод призива на вицепремиера Красимир Каракачанов за протегната ръка между президент и премиер, държавният глава Румен Радев коментира, че диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа.

 • Събота, 25 Януари 2020 12:41
  Симеон Сакскобурготски: Време е за промяна! Корупцията е видима от всички!

  “Време е за промяна! Не можем и не бива да затворим очи пред множеството нередности във функционирането на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни явления или необходимостта от модернизация в съдебната власт. Общественото недогование е коректив на управлението”

 • Събота, 25 Януари 2020 12:41
  Въпросите за корупцията в България са "натиск срещу християнството", обясни Каракачанов

  Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов нарече "параван" въпросите за корупцията и върховенството на правото, които бяха изпратени до българските власти от Мониторинговата група по демокрация, върховенство на закона и основни права (DRFMG) към Европейския парламент. Каракачанов написа във Фейсбук, че "зад паравана на „борбата с корупцията“ за пореден път е поставен въпросът за „правата на ЛБГТИ хората“ „Рома-хората“ и „Българо-македонското малцинство“.

Оставете коментар