Събота, 04 Април 2020

Вторник, 10 Март 2020 19:55

Васил Божков, Брендо, Цветан Цветанов и шефът на "Шалом" в схема около приватизацията на хотел "Рила"

Невероятна имотна сглобка изплува от софийските потайности покрай желанието на главния прокурор Иван Гешев да бъде осветлена цялата приватизация през прехода.

В порочно кълбо от отношения се оказаха омотани задържаният бизнесмен с 11 обвинения Васил Божков, издирваният от години и сочен за „кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо, еврейската организация „Шалом” и нейният сегашен председател Александър Оскар, както и разжалваният от всички постове бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, пише ПИК.

В дъното на грозните врътки, които датират още от преди около двайсет години, е собствеността на столичния хотел „Рила” в идеалния център на София. На това място преди 1989 г. е имало еврейско училище и 49,1% от хотела е собственост на еврейската общност, която след промените прави всичко възможно да си я реституира, включително и по съдебен ред.

Съдът постановява правото на еврейската общност да възвърне собствеността си, но тогавашният министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов – Валентин Василев, отказва да се съобрази с решението на съда и пуска хотела за приватизация. Това се случва през 2000 г., когато хотелът е приватизиран уж по правилата на РМД от дружество, на което самият Васил Божков признава, че е дал парите за сделката. По това време той държи казиното в сградата и въпросното дружество, сиреч, хазартният бос се сдобива с 51% от собствеността.

Еврейската общност обаче не се отказва от битката си да си възвърна апетитния имот насред София и „Шалом” в лицето на тогавашния й председател Емил Кало отново подхваща съдебната баталия. Точно по това време хазартният бос извиква Кало на разговор, на който той отива с придружители, спомни се пред репортер на ПИК самият Емил Кало.

По време на този разговор днешният беглец от правосъдието в Дубай предлага на еврейската общност огромна сума пари, за да прекрати претенциите си към хотел „Рила”. Ръководството на организацията категорично отхвърля офертата - въпреки затрудненото си финансово положение в онзи момент, и продължава да води дела.

Емил Кало разказа пред медията ни, че за тях привличат един от известните американски адвокати, който работи с тогавашния зам.-държавен секретар на САЩ и е експерт по воденето на дела в Европа. Ангажира се и Световната еврейска общност. Уви, всичко е напразно – през 2004-2005 г. „Шалом” изгубва делата. Тъй или иначе обаче организацията не се отказва от претенциите си да се бори за своя имот, изчаквайки по-добри времена за възтържествуването на справедливостта, каквито сегашната проверка на приватизационните сделки може и да предизвика.

Междувременно хотелът преминава в ръцете на кредитори на Божков в лицето на банка, през 2016 г. отново се връща при него, а през 2017 г. той продава на осъдения в Италия т. н. „кокаинов крал” Брендо.

Това обаче става възможно едва след като новият шеф на „Шалом” – офталмологът от Александровска болница Алек Оскар заявява отказа на организацията от претенциите си към имота, разказаха пред ПИК отговорни фактори на еврейската общност. Гневът им идва от това, че д-р Оскар е направил това без да уведоми членовете на организацията. Преди да застане начело на „Шалом, Алек Оскар е бил заместник на Емил Кало, който не се отзовава особено ласкаво за него.

Същите тези хора са проследили пътищата, по които е постигнат отказът на Оскар да претендира за хотел „Рила”, и са се натъкнали на енергичното консултантско съдействие на всесилния по това време втори в ГЕРБ Цветан Цветанов преди сделката между Божков и Брендо да се реализира. Не се знае какви разговори е провеждал по това време Божков и с кого, за да продаде безпрепятствено спорно придобитата си собственост над хотела на Брендо, но е факт, че това се случва.

Много скоро след тази сделка д-р Оскар се сдобива с апетитен апартамент в столичния квартал „Манастирски ливади”, купен с ипотека, която младият офталмолог успява да изплати за рекордно краткия срок от 1 година, както се вижда и от имотния регистър. А загубите, които българските евреи отчитат, възлизат на 2 милиона евро по предварителни оценки.

За сметка на това дружбата между Оскар и Цветанов процъфтява. От еврейската, а и не само общност намекват, че очният лекар дължи дори кариерата си в