Четвъртък, 09 Юли 2020

Вторник, 01 Ноември 2016 18:27

От ДАНС надушиха 13,8 милиона фалшиви евро банкноти

Открити са още множество крадени ловни карабини и автомати, и над 3 килограма марихуана.

Над 13, 8 милиона фалшиви евро банкноти и техни заготовки са разкрити, за които се предполага че са отпeчатани в разбитата печатница край Първомай, това обявиха на пресконференция в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, окръжният Румен Попов и наблюдаващият прокурор Мария Тодорова.

След получен сигнал в ДАНС е предотвратена сделка за закупуване на голямо количество неистински банкноти с номинал 500 евро, една част нарязани други не и без холограмен стикер. В резултат са иззети 1017 нарязани банкноти от 500 евро, на стойност 558 500 евро, иззети са 405 листа, на всеки от тях отпечатани по шест банкноти /с номинал 500 евро/, на стойност 1 250 000 евро. Иззето е огромно количество ненарязани банкноти на листове на приблизителна стойност 12 милиона евро, укрити в язовир Мечка край Първомайското село Татарево. След тяхното изсушаване и преброяване ще бъде ясна и тяхната точна стойност, поясни Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

По случая в момента са задържани три лица, като в дома на единия от тях е открито и голямо количество оръжие и боеприпаси /14 бр. пушки - ловни карабини и ловни автомати, откраднати през февруари 2014 г. в от магазин в Хасково/. Там са открити още фалшиви банкноти, множество инструменти за престъпления, намерено е и голямо количество - 3,2 килограма марихуана. Въпросният задържан е направил пълни самопризнания и е посочил мястото, където са били укрити фалшивите евро в язовира, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Във връзка със случая на двама от задържаните са повдигнати обвинения за няколко престъпления /държане на голямо количество фалшиви парични знаци, за притежаване на инструменти предназначени за изработване на неистински пари, за държане на наркотици с цел разпространение и на оръжие и боеприпаси и други/. На третия задържан предстои да бъдат конкретизирани и повдигнати обвинения, поясни наблюдаващият прокурор Мария Тодорова.

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров иззетите неистинските парични знаци са с изключително високо качество и пребиваването им във водата, ги е направило от нови в употребявани. "Това е едно от най-крупните количества фалшиви евро, установявани някога", каза главният прокурор.

Предполага се, че тези фалшиви евро са отпечатани в разбитата преди време печатница в Първомай, и за който случай вече има присъда.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар