Събота, 08 Август 2020

Събота, 15 Септември 2018 15:56

Бирмата и Брендо – ученици на Тотко Поршето в контрабандата на цигари. Младен Мутафчийски – идеен гуру на „проекта“ продължаващ вече 30 години. Бащата на кандидат министъра на транспорта Димитър Манолев – основно звено в схемата.

Лидия Станоева, бивша съпруга на Евлоги Станоев – Бирмата и майка на Георги Станоев – Малката Бирма, е била арестувана във връзка със спецакцията на прокуратурата в бившия ресторант „Кошарите”, съобщиха родни медии вчера.

Лидия Станоева, известна още като Лидка Скалата, е задържана за 24 часа по Закона за МВР, гласи официалната информация. Нека припомним, че вчера спецпрокуратурата претърси фирмени офиси по разследване на организирана престъпна група за производство на цигари и пране на пари. Освен Лидка друго основно име в разследването е това на Евлоги Станоев – Бирмата.

Кои са Бирмата и Лидка Скалата?

От десетки години е публична тайна, че Евлоги Станоев - Бирмата и Лидия Станоева - Лидка Скалата, са основни играчи свързани с контрабандата на цигари у нас. За техния син, известен с прякора Малката Бирма пък се знае, че потънало в алкохол и наркотици „чалга хлапе“, което изскача от страниците на някои издания, единствено с пореден абсурден скандал.

Всъщност, контрабандната история на Лидка и Бирмата започва някъде в началото на 90-те години, когато роденият в Перник Евлоги Станоев – Бирмата, по това време треторазряден местен футболист, попада на завършилия МЕИ математик Тодор Хаджижеков, който по-късно ще стане известен с прякора Тотко Поршето. Последният още в онези години минава за умен, но леко мазен столичен „тарикат – аристократ“, който живее на улица „Оборище“ в София и то на един и същи етаж с настоящият евродепутат от БСП Георги Пирински. Двамата са близки приятели от деца до днес, като в най-тесния им аверски кръг влизат още видни персони, като Янчо Таков, с когото Поршето е съученик, както и примата на българската музика Лили Иванова. (По-късно името на Янчо Таков също ще се появи в документите на Специализирания съд по дело за източени милиони от голяма българска банка и далавери с прекупени фирми и ДДС от Димитрина Фурнаджиева)

Безспорно е, че Тодор Хаджижеков е умен и амбициозен мъж. Макар и до днес да се прави на софийско денди, носейки шарени панталони, искрящи чорапи и боядисвайки си косата, в началото на 90-те Тотко Поршето е активен играч по всички фронтове. Той е тежък женкар известен с десетките си любовни авантюри.

Реално големият успех на Тотко Поршето през онези години е благодарение на навременният му контакт с кадъра на „Кинтекс“ Младен Мутафчийски, който от своя страна пък бързо успява да се превърне в бизнес гуру на Поршето, ориентиращ го в сложните лабиринти на родната контрабанда. По това време Мутафчийски контролира част от държавните контрабандни канали от името на „Кинтекс“, като у нас дори се произвеждат фалшиви цигари „Кент“.
Така само до 1993 година Тотко Поршето е вече изявен милионер, като негов пръв и близък съратник е не друг, а бившият съпруг на БНТ-говорителката Анахид Тачева, Васил Тачев. Последният също е известен с куп афери и разследвания свързани с контрабанда на захар и цигари.

Тук трябва да припомним, че Тотко Поршето също многократно е бил разследван за контрабанда, като негов показен арест бе извършен и през 2012 година, макар и той бързо отново да се оказва на свобода. Тогава Тотко Поршето и още 8 негови авери бяха спипани от ГДБОП, докато произвеждат цигари в нелегална фабрика в Костинброд. Срещу него и приятелите му прокуратурата повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група, която търгувала незаконно с цигари. Акцията срещу него обаче не стигна до никъде, а днес той продължава да се хвали, че обича да се вози в „Порше“ на стойност над 1 млн. евро.

Но както вече става ясно, Тотко не е в бизнеса с тютюневи изделия от вчера. Още в началото на 90-те той открива за бизнеса си две лица, които впоследствие ще изиграят фундаментална роля в историята през годините. Това са Евлоги Станоев – Бирмата и Димитър Манолев, баща на довчерашният кандидат за министър на транспорта Александър Манолев. По това време Митко Манолев е митничар на трасе на митница Кулата, като работата му конкретно включва лично да проверява минаващите през границата тирове. Говори се, че по това време чадър над Манолев е държал именно ексшефа на Агенция „Митници“ Христо Кулишев. Манолев е предложен за шеф на Кулата лично от тогавашния шеф на СДС Петрич. Друг, за когото се твърди, че е „пазил“ Митко Манолев е ексглавенят прокурор Иван Татарчев.

Веднъж вербуван от Тотко Поршето, Бирмата бързо потъва в контрабандата на цигари. Незнайно как техният приятел, а впоследствие и дългогодишен кмет на село Кула, Димитър Манолев, също светкавично процъфтява. Бащата на бъдещият кандидат за министър на транспорта Александър Манолев само за година вдига чутовен имот в село Кула, а вилаета му се вижда дори от територията на Гърция, като става нарицателно за съмнително богатство. Днес Манолев - старши има ултра баровска къща в близост до спахотела на Шарлопов „Пирин голф“ в Банско. Освен това от 1999 г. до 2015 г. той е несменяем кмет на петричкото село Кула, чието име носи и граничният пункт с Гърция. Освен кметските дела Манолев-старши е въртял и успешен частен бизнес. В периода 2013 - 2015 г. чрез две свои фирми той успява да спечели 15 обществени поръчки за над 3 млн. лева. Всички те са със сходен предмет и един конкретен възложител - държавното енергийно дружество "Мини Марица-изток".

Известно време схемата на Мутафчийски, Тотко и Бирмата работи безпроблемно. Тримата се занимават основно с контрабанда на продукти на „Филип Морис“, като каналите водят към Турция, Гърция и цяла Западна Европа. Работят самостоятелно, като по разкази на отлично запознати, те плащат средно по 50 000 лв на митничарите от Кулата. Това продължава до средата на 90-те години, когато „дейността“ им става обект на интерес от силовите групировки. Войната между ВИС и СИК взима жертви, като мутрите използват брутални приьоми за бързото убеждаване на всеки един дръзнал да върти незаконен бизнес без тяхно участие. Тотко започва редовно да се отчита на висаджийската мутра Димитър Димитров – Маймуняка, а Малден Мутафчийски е принуден да обърне финансово внимание на СИК. „Гуруто“ на контрабандата Мутафчийски държи директната връзка с фабриките производители на цигари и контрабандата върви с пълна сила.

През 1997 година на власт идва СДС начело с Иван Костов и разбира се горните лица са превербувани от новата власт. Има и уволнени, като Юри Смуков, шеф на гранична полиция Кулата, който е изгонен след настояване от бившият вътрешен министър в правителството на Филип Димитров, Йордан Соколов. В онези години групировката ВИС минава за близка до СДС, а СИК се славят като мутренската ръка на БСП. Именно затова висаджиите дават картбланш на Бирмата да поеме разпространяването на контрабандни цигари на територията на България. Така Станоев и Хаджижеков отново остават в „играта“ като за няколко години правят десетки милиони лично богатство. По същото това време Тотко Поршето става идеен баща на още двама видни родни контрабандисти – Иван Тодоров – Доктора и Евелин Банев – Брендо. Последният попива всяка дума на Поршето и бързо става виден играч в контрабандата с дрога. Първият пък започва с цигари, но по-късно също поема по пътя на контрабандата на наркотици, факт, който години след това ще доведе до убийството му на бул. „Черни връх“ в Лозенец.

Някъде през 1998 година в отношенията между Тотко Поршето и Бирмата настъпва срив. Хаджижеков пожелава да се раздели с перничанина, а Бритиш Американ Табако (BAT) спират да им продават цигари. Така Бирмата се превръща в един от първите, които правят нелегална фабрика за фалшиви цигари у нас. Само за няколко години са направени близо десет такива, а Евлоги Станоев – Бирмата за цели 20 години остава номер 1 в контрабандата у нас.

Тотко Поршето от своя страна не спира дейност, но си намира нови авери, като Евелин Банев – Брендо. Двамата стават близки приятели, а Банев гледа на Поршето, като на свой личен гуру. Те често се срещат на четири очи в имот в кв. Драгалевци, а за известно време са дори неразделни. Обичат да се хранят в ресторант „Кипарисите“ в столичният квартал „Иван Вазов“, същият, пред който бе зверски пребит друг авер на Банев, журналиста Огнян Стефанов. Според добре запознати с историята им, Тотко никога не се захваща с контрабанда на наркотици, като може би именно поради този факт, той е все още жив.

Важно е да се знае, че в този бизнес, без значение дали иде реч за контрабанда на цигари или наркотици, комисионните се дават в стока, а не в пари. Последващ ангажимент на всеки един замесен в далаверата е да намери свой начин, как да осребри тази стока.

Тотко Поршето, макар и по това време вече задминат финансово от Бирмата, също реализира огромна продукция. През 2012 година например антимафиоти успяха да ударят фабриката му в Костинброд, която бълваше като ламя цигари с марка "Ракел слимс" и "Карелия слимс". Установи се, че машините му са били взети от фабрики, закрити преди години. Пак през 2012 година такава фабрика трябвало да заработи и в Лясковец, но престъпниците предпочели да оборудват тази в Костинброд. Опаковките идвали от Павликени, а тютюнът от Пещера. Поршето подготвял кутия цигари да се продава по два лева, което щяло да му донесе огромна печалба. В костинбродската фабрика работели майстори от Стара Загора, които били отдавна в тютюневия занаят. Осигурявал ги един от най-приближените хора на Тотко. На работниците всекидневно била доставяна храна, а иначе се е имитирало, че в цеха няма живот. Били превъртяни дори електромерите, за да не се засича ток. Според полицаи Поршето е имал дял в разбитите тютюневи фабрики край Асеновград и Узунджово. Той е имал пръст и в контрабандата с цигари през граница.

Днес запознати с делата на Тотко Поршето твърдят, че именно той е собственик на хотел „Хелена 2“ в Слънчев бряг. Факт, който едва ли би изненадал някого предвид известната стара дружба между Тотко и екссобственика на хотел „Хелена“ Младен Мутафчийски. Твърди се още, че Тодор Хаджижеков е собственик на „Сити хотел“ в София. Негова незаконна фабрика за производство на цигари бе открита през 2015 година в кв. Илианци в столицата.

Източници от службите разказват, че Поршето е и горд собственик на хиляди декари фотоволтейци в Пловдивско. Според запознати той прибира по 300 000 лева месечно от този бизнес. Фотоволтейците се водят на офшорна фирма, която въпреки огромните трудности по отварянето на банкова сметка на офшорна компания в българска банка, все пак има такава в голяма италианска финансова институция със свои клонове в България.

Бирмата от своя страна също има „светъл“ бизнес. Освен че държи под наем ресторант „Кошарите“ в Лозенец той има и пицария до моста Чавдар. Неговата съпруга Лидия Станоева известна с прякора Лидка Скалата, също е емблематична фигура в света на родната контрабанда. Именно тя бе задържана вчера след акция на спецпрокуратурата. Лидка е майка на Малката Бирма, който пък стана известен единствено с ексвръзката си с чалга певицата Преслава.Преди години двамата имаха мимолетна, но шумна любовна афера, основана на страстта им към кокаина.

Лидка Скалата обича лукса, като наскоро дори стана публично известно, че често посещава Португалия, където за по няколко месеца наема луксозен имот, за който плаща по 3600 евро на ден. За нея се говори, че е „Кралицата на ментетата“ в Европа. По този повод тя е била обект на разследване от международни служби, от което е станало ясно, че именно Лидка държи каналите за разпространение на множество фалшиви стоки на фирмите „Шанел“, „Гучи“ и „Луи Витон“.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ ПО ТЕМАТА!

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар