Понеделник, 06 Юли 2020

Сряда, 03 Октомври 2018 11:04

БСП иска законово да се спре концесията на Летище София

БСП настоя в парламента незабавно да се разгледат в комисиите на Народното събрание промените в Закона за концесиите, засягащи забраната за концесиониране на обекти от националната сигурност, което ще прекрати и обявената от МС концесия на Летище София.

Законопроектът се бави от управляващите вече три месеца.

BIG5 напомня, че още в началото на юни ПГ на „БСП за България” изпрати искане до министъра на транспорта във връзка със стартирането на процедурата за концесията на Летище София. Тогава левицата поиска решението на МС, анализите на Световната банка и Европейската банка за развитие и цялата документация, на чиято база е взето то. По-късно зам.-председателят на ПГ Георги Свиленски съобщи, че е получен отговор, съдържащ две страници с обяснения, че документацията по концесията може да се види на сайта на ЕК, а докладите на двете банки не могат да бъдат предоставени.

„Кой управлява България? Правителството или Световната и Европейска банки? Как може доклади, които трябва да бъдат публични, да са тайна?”, възмути се тогава Свиленски и заяви, че фактът, че документите за концесията крият, показва, че има нещо нередно и притеснително.

Не е извършен и одит на Летището, както предложиха от БСП. Още повече, че само 2 месеца преди обявяването на концесията, се обявиха и обществени поръчки за над 2,2 млн. лв. с перспектива 3 години.

За БСП е притеснителен фактът, че летищни оператори имат над 50 млн. лв. задължения към летището и това, че ръководството му не предприема нищо за събирането им. Като пример се посочват само задълженията на България Еър в размер на 47,618 млн. лв., което се явява индиректна подкрепа от страна на държавното летище към един конкретен оператор.

Повече за концесията на Летище София и скриването на обществена информация - ТУК.

Оставете коментар