Понеделник, 13 Юли 2020

Сряда, 21 Ноември 2018 17:08

Прокуратурата иска нова присъда по делото "Алабин"

Държавното обвинение няма да образува дисциплинарно производство срещу прокурора по процеса

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда по делото за срутилата се сграда на столичната улица "Алабин", която през 2006 г. затрупа и уби две млади жени. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение.  Присъдата на подсъдимите по делото "Алабин" на Софийския градски съд е протестирана от прокурор Милко Момчев с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда.

Целта на съобщението обаче цели и да информира, че ръководството в държавното обвинение няма да образува дисциплинарно производство срещу прокурора по процеса Милко Момчев.

"Твърди се, че изразената публично позиция от Милко Момчев - че вероятна причина за оправдаването на подсъдимите е настъпила на съдебното следствие "промяна" на показанията на основен свидетел, представлява "заблуждаване на обществото и уронване на авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения". Според адв. Лулчева "такова поведение не би следвало да остане без последствия, защото според чл. 129 ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България /основание за освобождаване от длъжност на магистрат/ накърняването на престижа на съдебната власт може да представлява най-тежко дисциплинарно нарушение", се казва в съобщението на прокуратурата.

В съобщението на прокуратурата се допълва, че: "Административните ръководители на прокурор Милко Момчев считат, че няма каквито и да е основания за образуване на дисциплинарно производство срещу него. С изявленията си г-н Момчев по никакъв начин не е нарушил професионални задължения или етични правила. Предявяването на сигнал, визиращ основание за дисциплинарно освобождаване от длъжност на магистрат и публичното му оповестяване, се разглежда като опит за влияние върху наблюдаващия прокурор, осъществен в срока за протестиране на постановената оправдателна присъда, с оглед на решението му дали да протестира същата".

До Софийска апелативна прокуратура и Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от адвокат Ина Лулчева, защитник на подсъдим по делото. 

Сигналът се отнася за изявления на наблюдаващия прокурор Милко Момчев, направени пред медии непосредствено след постановяване на оправдателната присъда по това дело на 14 ноември.

В сигнала на адвокат Лулчева се описва по-подробно изказването на Момчев пред медиите: "Основният и един от малкото очевидци Николай Александров на съдебното следствие промени показанията си. Той твърдеше, че лично Георги Кирчев (защитаван от Лулчева – бел.ред) е нареждал да се режат колони от сградата, което е довело до събарянето ѝ, а след това заяви, че това не е вярно", коментира пред медиите Момчев. В сигнала срещу него Лулчева обаче излага доказателства, че самият прокурор от години е напълно наясно, че първоначалните показания на въпросния свидетел са били лъжливи и точно по тази причина дори не е повдигнал подобно обвинение на клиента ѝ.

"От диспозитива на обвинителния акт е видно, че според прокурора Момчев г­-н Кирчев е допуснал нарушение при подписването на договора с втория подсъдим, поради което е станало възможно наети от следващия подсъдим - Манчо Антонов, работници да разрушат стени, което пък се твърди, че е довело до падането на сградата. Николай Александров не е сред тези работници", посочва Лулчева, прилагайки към сигнала си копие от обвинителния акт по делото.

Лулчева подчертава, че в самия обвинителен акт, писан от наблюдаващия прокурор, никъде не се споменава тезата, че клиентът ѝ някога е разпореждал на някого да разрушава стени, вследствие на което да е рухнала сградата. "Допълнително потвърждение за това, че прокурорът Момчев приема показанията на т. нар. свидетел Николай Александров за недостоверни, е и обвинението срещу подсъдимите Манчо Иванов и Николай Симеонов. Подсъдимият Манчо Иванов е обвинен, че наел работниците, които според обвинителния акт са разрушавали стени, сред което не е споменатият пред медиите от прокурор Момчев Николай Александров.

От обвинението на подсъдимия Николай Симеонов, управител на дружеството, с което моят подзащитен Георги Кирчев е сключил договор, става ясно, че той също няма нищо общо с Николай Александров", се казва още в сигнала ѝ.

Според Лулчева е повече от очевидно, че "щом поведението на Николай Александров не е отразено в обвинителния акт при повдигане на обвинението на когото и да било от подсъдимите, то тогава прокурорът не е кредитирал показанията му, че той е разрушавал".

Тя припомня и че в хода на съдебния процес самият Александров е потвърдил пред съда, че не е получавал никакви указания от Кирчев, не е разрушавал стени и дори не е влизал в рухналата сграда, а "излъгал, защото му били обещали пари".

Твърди се, че изразената публично позиция от Милко Момчев - че вероятна причина за оправдаването на подсъдимите е настъпила вследствие на промяна на показанията на основен свидетел, представлява "заблуждаване на обществото и уронване на авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения".

Според Лулчева "такова поведение не би следвало да остане без последствия." Тя твърди, че според Конституцията има основание заосвобождаване на длъжност на магистрат заради накърняване на престижа на съдебната власт. 

На 19 ноември едновременно с подаването на сигнала, в сайта "Медиапул" бе публикувана и статия със заглавие "Сигнал срещу прокурора по делото "Алабин", че лъже и манипулира обществото".

Административните ръководители на прокурор Милко Момчев считат, че няма каквито и да е основания за образуване на дисциплинарно производство срещу него.

Според тях с изявлението си той не е нарушил професионални задължения или етични правила. те определят предявяването на сигнал за дисциплинарно освобождаване като опит за влияние върху наблюдаващия прокурор.

Припомняме, на 19 септември 2006 г. загинаха две млади жени - Деница Ченишева и Петрина Христова, които минавали с автомобила си покрай сградата на улица "Алабин", когато тя се срутила върху тях. Момичетата загинаха на място, притиснати от отломките на постройката, която тогава беше в ремонт.

Преди седмица - 12 години след като сградата на „Алабин” се срути - четиримата подсъдими бяха оправдани на първа инстанция от съдията от Софийския градски съд Величка Маринкова.

Това са собственикът на сградата Георги Кирчев - управител и на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров - контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов - собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар