Понеделник, 24 Февруари 2020

Вторник, 04 Декември 2018 19:11

Какво чу съдът от СРС-тата по делото срещу Иванчева?

Петко Дюлгеров – обвинен за посредничеството при подкупа на бившия кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова заявява, че "работи за 15 процента от сумата". Това се чува от записаните със СРС-та разговори, които бяха изслушани в съдебна зала. Като уточнява, че може да поиска и 20 процента, Дюлгеров казва, че размерът на комисионната зависи от сложността на задачата.

 

Днес в Специализирания наказателен съд започна приобщаването на изготвените веществени доказателствени средства, събрани със специални разузнавателни средства. Процедурата включва прослушване на аудиозаписи и преглеждане на видеоматериали. Приобщените към делото веществени доказателствени средства са в значителен обем. Според прокуратурата, те съдържат информация, която не е класифицирана, но в значителна степен разкрива престъпната дейност на обвинените лица.

В записаните разговори Дюлгеров и строителният предприемач Александър Ваклин говорят само за забавена преписка. Интересен е фактът, че Дюлгеров никъде не назовава името на Иванчева, а ползва местоимения.

В разговорите и двамата я наричат "госпожата", "тя" и "нея", като се приема, че имат предвид кметицата Иванчева. "Аз работя за 14 - 15 процента от сумата, зависи каква е сумата" - казва Дюлгеров в един от разговорите, а в друг посочва "20 процента", в трети разговор - "да видим каква е нагласата". Той многократно напомня на строителния предприемач в различните разговори, че трябва да "приготви първата част". И още: "когато си готов, казвай", и "да не губим време". /.../ "А за моите неща, като се видим."

"Направих всичко каквото трябва - казва Дюлгеров в друг разговор. - Казах й че има и други неща, които могат да се свършат."

Строителният предприемач иска гаранции с думите "това не са парите за закуска", а Дюлгеров му казва - "аз гарантирам". Ваклин иска да се види с "нея", но Дюлгеров обяснява: "Казах й - да се видим, но тя - не искам на живо. Мисля, че става дума за някакво неразбирателство от нейна страна."

Бизнесменът Ваклин пък настоява за среща с кметицата на "Младост", но от разговора става ясно, че това не може да се случи.

Заради влошено здравословно състояние, Петрова поиска, а Иванчева подкрепи същото, да могат да слушат предварително СРС-тата и да си водят бележки, които да представят на съдебните заседания. Съдът разпореди да им бъде предоставен преносим компютър със съответната програма и копия от аудиозаписите. По този начин в съдебните заседания съдът ще изслушва само онези записи, за които подсъдимите имат възражения или съмнения, че не са отразени коректно и ще се спести процесуално време.

Любопитен детайл от днешното заседание бе този, че прокурорът изненадващо поиска да се доизясняват в съда обстоятелствата около подаването на сигнала от Ваклин през февруари т.г.

За тази цел прокурорът предложи да бъде разпитан като свидетел оперативен работник (Деньо Денев), който посрещнал бизнесмена Ваклин, когато отишъл да подаде сигнала в ДАНС.

Съдията припомни какво е установено от показанията пред съда на самия Ваклин относно подаването на сигнала. Но прие искането на прокуратурата "с оглед изясняване на началния момент, но само с огласяване на конкретни обстоятелства". И защото "няма законова пречка, тъй като оперативният работник Денев не е водещ разследването".

Пред съда по време на разпита му през октомври Ваклин обясни, че отишъл (искал да отиде) в ДАНС, но всъщност попаднал в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оттам един служител му казал да отиде в Специализираната прокуратура, но той отишъл в Националната следствена служба на бул. "Г. М. Димитров" и там попаднал на същия служител. Там се намирал и прокурор, който по-късно образувал досъдебното производство.

На следващото заседание на съда на 17 декември ще продължи изслушването на СРС.

В същото време Биляна Петрова заяви пред съда, че тя и Иванчева вече не издържат на целодневни заседания по процеса, защото били зле психически. Петрова разказа пред магистратите, че в килията дори били три жени и въздухът не достигал.

източник: "Гласове"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар