БСП организира дискусия за здравната политика на България във връзка с COVID-19

0
665

Георги Йорданов: Сега е в пъти по-голямо разпространението на COVID-19, а през пролетта мерките бяха много по-строги;

Георги Михайлов: Медицинските лица, ангажирани в борбата с COVID-19, да бъдат реално компенсирани

 

„Наблюдаваме несъответствие между ограничителните мерки, които се приемат от министъра на здравеопазването, и тяхното отражение в различните сфери на обществения живот. През пролетта в пъти бяха по-ниски нивата на разпространение на COVID-19, а бяха взети изключително строги мерки, докато сега са доста по-меки. Наблюдаваше се и блокиране на големи болници, при един или два случая на коронавирус в заведението беше нарушен достъпът на пациентите с други заболявания. В образователната сфера вече се говори за образователен дефицит. Има проблеми и в други сфери.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Йорданов по време на парламентарен контрол.

Йорданов зададе на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов следния въпрос – как се структурират дейностите и политиката на правителството в здравеопазването по отношение на извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19.

„Въпросът за здравната политика на правителството във връзка с пандемията от COVID-19 представлява огромен обществен интерес и затова ще го превърнем в дискусия следващата седмица.  Конкретният ми въпрос е свързан с печалните факти, на които непрекъснато ставаме свидетели – медицински лица, които се справят доколкото могат със ситуацията с COVID-19, биват унижавани като не получават никаква компенсация за извънредния си труд. Изненадан съм от репликата Ви, г-н министър – не ако има възможност, трябва да има възможност всички хора, които за ангажирани в борбата с този проблем, да бъдат реално компенсирани.“ Така се обърна народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов към здравния министър Ангелов по време на парламентарен контрол.

Той припомни, че ПГ на „БСП за България“ няколко пъти е поставяла въпроса, че бюджетите на болниците няма да стигнат за предпазни средства и те трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет. „Имаше и репортаж по националните телевизии – поради това, че болниците сами трябва да закупуват предпазни средства, не се превели авансово възнагражденията на своите служители“, отбеляза Михайлов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here