Северна Македония се отказва от АЕЦ „Белене“

0
278

Северна Македония временно се отказва от намеренията си да инвестира в българската АЕЦ „Белене“ – това съобщи изпълнителният директор на акционерното дружество АД ЕСМ Васко Ковачевски пред държавната агенция МИА, след като заяви това и на Македонския енергиен форум в Скопие.

 

Това се случва само дни, след като „Росатом“ обяви, че няма как централата да се изгради без държавни гаранции, както иска България. Сега Северна Македония е предпочела да участва с 25% в комбинираната газова електроцентрала в индустриалната зона на Александруполис, Гърция.

Според Ковачевски решението е взето заради икономическите перспективи – гръцката централа е с по-добри възможности за осъществяване „в разумен срок“, докато от българска страна има „закъснения и отлагания“ и „няма никакви изгледи за старт“.

„Електроцентрала с инсталирана мощност до 800 мегавата, в която нашата държава чрез АД ЕСМ би имала собственост от 25% и до 200 мегавата, с което значително ще се подобри представянето на компанията от гледна точка на стабилно производство на електрическа енергия. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания, като, разбира се, това стане в обозримо бъдеще „, така той по повод гръцкия проект.

Сформирани са работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция.

От думите на Ковачевски не личи да има политически мотиви в решението, но то идва и в момент, когато двустранните отношения с България се влошиха сериозно заради ветото, което нашите власти наложиха за преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Премиерът Зоран Заев заяви, че и в двете посоки продължават да текат инвестиции, но въпросът трябва да се реши в името на развиването на добрия бизнес климат.

 

източник: Дир.бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here