Парламентът преименува празника на 24 май

0
250
Той ще бъде честван като „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”

 

След размяна на обвинения в антибългарски настроения между управляващите и опозицията, парламентът одобри промяна в наименованието на празника на книжовността – 24 май. Досега той беше известен като „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”. Занапред обаче ще се отбелязва като „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

Нововъведението дойде по предложение на „Обединени патриоти”, подкрепено от ГЕРБ. Самата законова поправка беше направена в Кодекса по труда, тъй като в него са описани официалните празници на страната, на които се почива, пише „Сега“.

Извънредно дългото ново наименование беше прието след компромис между политическите сили в парламентарното мнозинство. Първоначалната идея на патриотите беше празникът да се казва „Ден на българската писменост, просвета и култура”. Възраженията и противоречивите реакции, включително от страна на научната общност, обаче принудиха управляващите да потърсят друга формула.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here