Сачева: Рано е да се свалят всички мерки

0
279
Социалният министър отчете безработица от 6.7% за месец ноември

 

„Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртността, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” социалният министър Деница Сачева.

Тя допълни, че всичко зависи от това какви са здравните данни. Поясни обаче, че нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не и с пълно отваряне.

Министър Сачева обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента.

„Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам”, добави тя. И поясни, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Относно безработицата в страната тя обясни, че за ноември процентът ѝ е бил 6.7.

„Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3 000 души. Сега те са в рамките на 1 800 дневно”, каза  Сачева.

Регистрираните безработни в страната са 228 765 души, което е с около 8 000 повече от началото на декември, поясни министърът.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа, ресорният министър обяви, че се възползват близо 1 милион души.

Деница Сачева разясни че някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно.

„Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до месец март. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно”, добави министърът.

„До този момент за бизнеса през Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатени близо 1.2 млрд. лева. Това, което даваме е максималното, което можем да си позволим като държава”, каза още тя.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here