Военното министерство харчи 400 млн. лв. за нови радари

0
320
Израелска компания смята, че нейната разработка е най-подходящият за армията ни модел радар

 

Компаниите, които бяха поканени да участват в конкурса за нови радари за българската армия, очакват предложения от страна на държавата в първите седмици на 2021 г. Министерството на отбраната се е допитало до няколко фирми за техните възможности, съобщава БНР.

Поръчката за радарите е обвързана с купуването на новите изтребители Ф-16. Страната ни иска да купи 7 радара, 3 със среден и 5 с далечен обхват. Цената за смяната на радарите от съветско време е между 300 и 400 милиона лева. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза наскоро, че новите радари са нужни за новите самолети, за да бъдат използвани ефективно и защото България трябва да осигури адекватно наблюдение на въздушното пространство.

Засега Министерството на отбраната казва, че има получени 9 отговора на запитвания до фирмите. Отговорите се анализират и предстои изготвянето на проект за инвестиционен разход.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Процедурата трябва да продължи с изпращането на запитвания. Министерството не посочва срокове за приключване на проекта, но първите 6 изтребителя Ф-16 трябва да са готови през 2023 година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here