Министър Ангелов: От сряда антигенните тестове се приравняват на PCR и ще се отчитат в Covid статистиката

0
298
Първите Covid ваксини се очаква да пристигнат у нас на 25 и 26 декември

 

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че от 23 декември антигенните тестове ще бъдат приравнени на PCR тестовете и ще могат да се отчитат от статистиката за заболели от Covid-19 у нас, предаде БНР.

Приравняването на антигенните към PCR тестовете трябваше да стане още вчера, но министърът на здравеопазването каза, че се наложило забавяне заради новооткрития щам на коронавируса. Той посочи още, че до края на деня заповедта за приравняването на антигенните към PCR тестовете ще бъде подписана:

„В статистиката ще започне да се отчита веднага, след като влезе заповедта в действие. В нея това ще се съдържа като време. Всички, които до момента са вкарвали информация с резултатите от PCR тестовете, ще могат да вкарват информация за антигените тестове“.

Здравният министър обяви още, че първите Covid ваксини се очаква да пристигнат у нас на 25 и 26 декември, а български гражданин ще може да получи доза на 27 декември, като първоначалното количество, което ще бъде доставено в  страната, е символично – около 10 хиляди броя ваксини.

Министърът допълни, че е готов да се ваксинира пръв:

„С този акт искам да покажа на българските лекари, че вярвам във ваксината и във ваксинирането. Искам да покажа на всички българи, че ваксината е безопасна и ефективна“.

Целият текст на Заповедта може да видите ТУК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here