Българската военнополицейска асоциация остро възрази срещу назначение на Каракачанов

0
406
Защо се спира кариерното развитие на офицерите от служба „Военна полиция“, питат от професионалната организация 

 

В Отворено писмо до президента,  министър-председателя, до министъра на отбраната и до председателя на Народното събрание Българската военнополицейска асоциация настоява на поста директор на служба „Военна полиция“ да не се назначава външен на системата човек.

„Обръщаме се към Вас с апел за съхранение на държавността, запазване и развитие на вече изградената структура на служба „Военна полиция“ и недопускане на конюнктурни съображения да влияят върху системата за защита на националната сигурност“, пише асоциацията в отвореното писмо до властите.

Преди седмица Българската военнополицейска асоциация остро възрази със своя декларация на заявеното от министъра на отбраната намерение на този пост да се назначи висш офицер от Българската армия.

Въпреки нея министърът на отбраната внесе предложение до Министерския съвет (вече публикувано на Портала за обществени консултации), с което се иска промяна на Правилника за прилагане на Закона за военната полиция в частта му за изискванията за назначаване на директор на службата. Предложението на министъра на отбраната е изискуемият 10-годишен професионален опит да е натрупан в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили, а не както е в сега действащия Правилник – само в службите за сигурност и/или в службите за обществен ред.

Настоящият Правилник е внесен от сегашния министър на отбраната през юни 2017 и утвърден от сегашния МС.

Сега внесената промяна отваря редица въпроси. Кое налага след три години и половина той да се промени? Какви събития и обстоятелства са се случили, за да се иска промяна? Защо се спира кариерното развитие на офицерите от служба Военна полиция, питат от Асоциацията.

Ето какво още посочват от Българската военнополицейска асоциация:

„Отговорът е ясен – да се назначи офицер, който е удобен на някого. Офицер без никакви познания във военнополицейската дейност, в разкриването и разследването на престъпления, в оперативно-издирвателната дейност, в използването на специални разузнавателни средства  и други!

Това поставя под сериозен риск цялостната дейност на „Военна полиция“. Службата има дългогодишна практика в опазването на обществения ред и в разследването и разкриване на престъпления във Въоръжените сили.

Не се съмняваме, че назначаването на „външен човек“ ще доведе първо до срив в текущата работа, след това до постепенно прекратяване на основни функции, заложени в закона за Военната полиция и до нейното обезличаване. Може би това е целта? Защото сме били свидетели на подобни неща, което е отнемало години, за да се възстановят способностите на службата.

Уважаеми дами и господа, апелираме към Вас, да не се допускат компромиси с една от важните за министерството на отбраната служби и да не се променят изискванията на Закона за Военната полиция и Правилника за прилагането му.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here