Самоорганизира ли се „бялата Америка“

0
360

Тя мрази глобалистично ориентирания елит във Вашингтон

Президентските избори в САЩ и последвалата изострена политическа борба показаха, че американското общество се е разделило на два непримирими лагера. От една страна, е „бялата Америка“ на средната класа, която се придържа към традиционните човешки ценности, печели, редовно си плаща данъците и все още представлява по-голямата част от населението. Именно тя осигури победата на Доналд Тръмп през 2016 г. и гласува за него през 2020 г. С нейната подкрепа Тръмп успя да завладее значителна част от Републиканската партия за четири години. В същото време той беше подкрепен и от американския индустриален капитал.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

От другата страна, са афроамериканците, латиносите, жените, обществото на ЛГБТ хората, и белите, които са готови да се подчинят пред расовите и сексуалните малцинства. Тези групи съставляват електората на Демократическата партия. Те и демократите са активно подкрепяни от либералните медии, доминиращи в САЩ (това са поне 95% от всички медии), социалните мрежи и международния финансов капитал.

Демократите, поради демографските промени в САЩ, и това е факт, че белите скоро може да загубят мнозинството, изглежда започнаха да разглеждат това мнозинство като някакъв исторически разработен човешки материал от „вчера“. В същото време демократите, медиите и университетските преподаватели работят усилено, за да внушат на белите чувството за историческа вина за това, че техните предци са били робовладелци. Белите субпасионари (според пасионарната теория на етногенезата това са хората, които са неспособни да абсорбират достатъчно количество енергия от околната среда и не могат напълно да се адаптират към нея) са загубили своята воля за съпротива и се примириха с подобни нагласи. Но като част от белите те са малцинство.

Съответно демократите и администрацията на Джоузеф Байдън се стремят да трансформират предимно афроамериканците, които в бъдеще ще са около 13% от населението и живеят от социални грижи от поколения в доминираща, така да се каже, расова и социална сила в американското общество. С подобни стремежи в предизборната платформа на демократите през 2020 г., това което доскоро изглеждаше немислимо, вече се появи необходимостта да се плащат „репарации“ на чернокожите, защото техните предци някога са били роби. Всъщност, по този сценарий, протекоха мародерството и грабежите на магазините на белите през миналото лято от представители на движението „Black Lives Matter”.

Откъде ще се вземат парите за тези репарации? За демократите отговорът е очевиден – чрез значително увеличение на данъците, предимно върху средната класа на „бялата Америка“. Ясно е, че белите ще се противопоставят на това по всякакъв възможен начин.

Друга важна вътрешна политика на демократите е да се намали финансирането и броя на полицията, за да угоди на афроамериканците. Тези процеси вече са в ход в онези щати и големи градове, където демократите са на власт. Ако обективно оценим тези процеси, това не е нищо друго освен самоунищожение на най-важната функция на всяка държава да поддържа правния ред на собствената си територия. И отново – прилагането на това отношение е насочено срещу белите.

И накрая, администрацията на Байдън възнамерява да предостави на 11 млн. нелегални имигранти американско гражданство и по този начин значително да разшири избирателната база на демократите. По същество говорим за създаване на еднопартийна система в САЩ, и по-точно на еднопартийна суперлиберална диктатура.

В руските медии терминът „либерален фашизъм“ вече се прилага към съвременните САЩ. Това означава, че всяко несъгласие ще бъде потискано, а демократите непрекъснато ще осигуряват за себе си „победи“ на изборите с помощта на фалшификации и разширяване на електората за сметка на имигрантите. А белите ще бъдат превърнати във второкласни граждани, ще станат финансови донори за чернокожите, латиносите и ЛГБТ хората. Няма съмнение, че това е идеалното състояние на нещата за демократите.

Ще успеят ли тези сили да постигнат този идеал? Едва ли. Щурмът на Капитолия на 6 януари от привърженици на Тръмп убедително демонстрира колко дълбоко „бялата Америка“ мрази глобалистично ориентирания елит във Вашингтон и е готова да му се противопостави. Страхът, обзел демократите и елита във Вашингтон, ги накара да мобилизират около 25 000 войници за инаугурацията на Байдън.

Много е трудно да се каже какво ще се случи по-нататък поради крайното противоречие и объркване на вътрешната ситуация в САЩ. Но можем да приемем следното. Ако демократите, ФБР, медиите, социалните мрежи и съдилищата продължават да тормозят и преследват белите, които след нападението започнаха да считат за „вътрешни терористи“, „главорези“, или просто казано непълноценни, то 75-те млн., които гласуваха за Тръмп, бързо ще се организират. Американците са развили способността си да се организират и те ще дадат въоръжен отпор.

Ако Тръмп откаже да ръководи това движение, бързо ще бъде намерен по-млад и енергичен лидер сред белите националисти, като известния Ричард Спенсър, идеолог и лидер на „алтернативната десница“. Вероятно ще започне процесът на дезинтеграция на САЩ, чийто лидер може да е щата Тексас, който се присъедини към САЩ като независима държава в средата на XIX  век.

Ако демократите и либералите се окажат по-умни, прекратят репресиите и се стремят да възстановят единството на нацията, за което Байдън призова в своята инаугурационна реч, тогава „бяла Америка“ все пак ще се организира. Но това ще се случи по-бавно. И белите трябва да съхраняват и защитават традиционните си ценности. Хипотетично може да се приеме, че единството на САЩ ще бъде запазено и постепенно след около 10 години ще бъде постигнат консенсуса между противоположните страни.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

*Сергей Самуйлов е доктор на историческите науки и главен научен сътрудник в Института за САЩ и Канада към РАН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here