Окончателно: Хората в неплатен отпуск заради COVID-19 сами ще плащат здравните си вноски

0
345
Приеха Закона за извънредното положение

 

Народните представители гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение.

В закона беше прието неплатеният отпуск от 90 календарни дни, взет заради пандемията, да бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година.

По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права, предава БНТ.

Народното събрание даде също разрешение на Министерството на здравеопазването за допълнителни плащания на служителите от системата във връзка с коронавируса.

Работещите на първа линия лекари и други медицински лица ще получават допълнително заплащане заради Сovid-19 до три месеца след отмяна на извънредното положение в страната.

Текстовете предвиждат още да може да се изплащат допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, които ще са в допълнение на тези, разрешени в сега действащия Закон за държавния служител (до 30% от заплатата). Те ще се дават и на хората, които се занимават с поставяне на ваксини.

Прие се промяна в Закона за местните данъци и такси, според която новият начин на изчисляване новата такса смет – на брой замърсители, да влезе в сила през втората година, следваща публикуването на резултатите от преброяването на населението. Т.е. не по-рано от 2024 г.

Депутатите решиха общините да не бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета. Дава им се възможност, ако не са ги изплатили до края на миналата година да могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Прието беше още доходът на доброволните приемни семейства да е равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане.

Промените в Закона за хазарта за пореден път бяха разкритикувани от опозицията. Те не са съгласни, че тези поправки минават през преходни и заключителни разпоредби на извънредния закон. Допълненията бяха приети без дебат.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here