Румен Петков: Борисов е токсичен, протестът бе продаден

0
396
Лидерът на АБВ посочи, че членовете на Националния оперативен щаб и властите налагат мерки, които те самите на спазват

 

„Мисля, че няма никакво съмнение за провала в България. Гледах ентусиазма на министър-председателя, който обясняваше как ваксинацията върви. Нашите експерти подготвиха кратка справка. В първа фаза трябваше да ваксинираме 243 хиляди души, втора фаза-112 хиляди, четвърта фаза – 1 милион и 800 хиляди. Ние сме вече в пета фаза – който дойде“. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по БНТ и подчерта, че членовете на Националния оперативен щаб и властите налагат мерки, които те самите на спазват.

За ваксинацията

„Вчера пред „Пирогов“ бяха един върху друг всички. Това не смущава никого от здравните власти. До този момент с две дози са ваксинирани 26 750 души. Нас ни лъжат, че се предприемат мерки. Членове на Националния оперативен щаб ходят ли по кръчмите? Министърът на транспорта ятак ли им е? Никой не отговаря. Те налагат едни мерки, които те самите не спазват, после излизат да ни плашат по телевизорите Това е безочие. Те ходят по кръчмите. Физиономистът бил ли е в ресторанта на Министерството на транспорта. Бил е. Министърът на транспорта се държи като негов ята. Не става така. Кого лъжем ? С кого злоупотребяваме?“, коментира Румен Петков.

По отношение масовата ваксинация, Петков отбеляза, че всеки българин, който иска да се ваксинира, трябва да има това право. „Ние предложихме на Министерството на здравеопазването преди месец да направи всичко възможно „БулБио“ да започне производството на “AstraZeneka”. По същата логика в Москва имам уверението, че ако ние искаме да произвеждаме руската ваксина в България, ще имам пълно съдействие на най-виско ниво. Българинът, който иска да се ваксинира, трябва да има това право. В момента българинът не може да се ваксинира. Ако дори имат възможност, те нямат избор“, допълни Румен Петков.

За протестите и Борисов

Председателят на АБВ посочи, че Бойко Борисов е токсичен и е лидер в дисциплината политическа арогантност. „Ако Борисов успее да формира Кабинет 4, ще е шамар за обществото. Протестът беше продаден от една част от участниците, които се опитваха доста грозновато да го яхнат политически. Аз мисля, че този начин на управление на част от протестиращите от страна на Борисов, не вещае добра перспектива“, посочи той.

За Мангъров и Мутафчийски

Ние в АБВ не гледаме на доц. Мангъров като на оръжие, а като на начин българинът да има максимално широка информация, подчерта Румен Петков.

По отношение на ген Мутафчийски той коментира: „Един от стожерите на простотиите, с които ни засипват всеки ден, и страхът, който ни залива от екраните, февруари каза, че коронавирусът е нищо, не е зараза. Говоря за Мутафчийски. След като му се даде възможност да пита сутрин по телефона премиерът как да се облече, за да ходи по всички телевизии, този човек стана убеден защитник на обратната теза. Това е неприлично за човек, който има професионални претенции и претенции за човешко достойнство“, каза още той.

Румен Петков подчерта, че никой не се смущава от това, че умират 70 00 души със сърдечно съдови заболявания: „Това са абсурди, които се надявам българинът да оценки. Ние от АБВ искаме нормален живот в работеща държава“.

Различното мнение на Първанов

Той коментира и различното мнението на Георги Първанов относно участието на доц. Мангъров в АБВ : „Аз уважавам г-н Първанов прекалено много. Всеки има правото на своето мнение. Ние винаги сме уважавали различията, които имаме. Това ни прави достатъчно силни пред обществото. Когато в една партия няма различия, това вече намирисва на друг тип организация на обществото, която се надявам да сме отхвърлили. По големите въпроси, свързани с енергетиката , със социалното устройство, с гаранцията на социалната сигурност ние нямаме никакви различия. Въпросът с енергетиката е фундаментален“.

Енергетиката и чуждите интереси

Той посочи, че от 10 години се убива енергетиката . „Този слугинаж започва да намирисва и начинът, по който посланикът на САЩ отиде в АЕЦ „Козлодуй“, е грозноват, арогантен и неприемлив. Отговорът, който имаме от министъра на енергетиката, е обиден, ние питаме кога е утвърдена програмата и каква е. Министърът на енергетиката е уведомен предния ден , че посланикът на САЩ ще ходи и посещението му е излишно“, каза той.

Изборите

Румен Петков обясни, че от АБВ ще се явят самостоятелно на изборите.
„Ние сме заявили достатъчно ясно. Борисов има три инструмента – купуване, администриране и корпориране на вота. Тогава никой не поиска да чуе тези ни притеснения, включително и аргументите ни изборите да бъдат през месец май. Сами сме на изборите. Част от партиите на левицата ни търсят и разговаряме активно. Сигурно ще получим подкрепа , но не искам да избързваме. Ние сме се регистрирали като ПП АБВ и със самочувствие сме тези, които могат да бъдат гарант за нормалността на живота, искат работещата държава, могат да създадат другата атмосфера, необходима на българските граждани“, допълни той.

Втори мандат на Румен Радев

Петков коментира и намерението на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат.

По думите му, начинът, по който президента Радев обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат, е много сериозно политическо послание и анонс.

„Мисля, че тези, които изтичаха 5 минути по-късно да обявят, че го подкрепят, му правят лоша услуга. Без анализ, оценка и притегляне как точно трябва да се организира кампания е несериозно“, отбеляза Петков.

„Много се безпокоя този анонс на президента Радев да не доведе дотам да не говорим за провала в земеделието, катастрофата в енергетиката, за рова, че хвърляме милиарди зад океана при липсата на чертежи и да се вторачим в кампания, която без съмнение е много важна, но все пак е след месеци. Много е важно да фокусираме дебата“, подчерта лидерът на ПП АБВ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here