Цацаров представя годишния доклад за работата на Антикорупционната комисия

0
389

 

Според доклада сигналите за конфликт на интереси са били 240, което е сериозно увеличение в сравнение с 2019 г.

 

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество комисия Сотир Цацаров ще представи годишния доклад за 2020 година в пленарната зала. Депутатите ще изслушат и вицепремиера Томислав Дончев за Националния план за възстановяване и устойчивост, който страната ни трябва да представи пред Брюксел, информира репортерът Добрина Карамболова:

Според доклада сигналите за конфликт на интереси са били 240, което е сериозно увеличение в сравнение с 2019 г., когато сигналите са били малко над 160, и през 2018 г., когато са били 119.

Глобите са установен конфликт на интереси през миналата година са малко над 600 000 лв. През 2019 г. са били 200 000 лв.

От 490 прокурорски проверки в 74 случая са установени данни за извършени корупционни престъпления.

Депутатите ще гласуват и държавни парични награди за 65 творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

За срок от 3 г. повечето от тях ще вземат по 500 лв. месечно, а останалите по 350.

Промените в Закона за БТА, предложени от ГЕРБ, влизат за първо четене в Народното събрание.

С тях председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и депутатът Тома Биков предлагат Българската телеграфна агенция да разпространява безплатно информация от обществен интерес.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще бъде изслушан за готовността на България да представи пред Брюксел националния план за възстановяване и устойчивост.

Той ще представи и етапа на подготовка за програмния период 2021-2027 година.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here