Светът губи по 400 млн. долара на час от блокирания Суецки канал

0
436

 

Трафикът на запад струва около 5,1 милиарда долара на ден, а трафикът на изток възлиза на около 4,5 милиарда долара

 

И до този момент влекачите не успяват да изместят масивния контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал вече трети ден, увеличавайки възможността за продължителни закъснения на доставките по може би най-важния воден път в света, предава Epicenter.bg.

Дейността по измъкването на Ever Given беше спряна до четвъртък сутринта в Египет, съобщи корабният агент Inchcape, позовавайки се на информация от оператора на Суецкия канал. Багерите все още се опитват да освободят кораба от плитчините.

Дълъг около 400 метра и с тегло 200 хил. тона, големината на кораба подкопава усилията за измъкването му. Огромен жълт багер, който е около два пъти по-висок от водача си, приличаше на детска играчка, паркирана до огромния контейнеровоз, предава Bloomberg.

Cyeцĸият ĸaнaл бeшe блoĸиpaн, cлeд ĸaтo Еvеr Gіvеn, ĸoйтo e eдин oт нaй-гoлeмитe ĸoнтeйнepoвoзи в cвeтa, бeшe yдapeн oт cилни пopиви нa вятъpa и зaceднa в пpoливa, а сега вeчe са налице и първи пpoгнoзи тoчнo ĸaĸви щeти въpxy тъpгoвиятa щe нaнece случилото се.

Груба оценка показва, че блокирането струва около 400 млн. долара на час въз основа на изчисления от Lloyd’s List, които предполагат, че трафикът на запад струва около 5,1 милиарда долара на ден, а трафикът на изток възлиза на около 4,5 милиарда долара.

В сряда 185 кораба чакаха на опашка, за да преминат през канала, показват данните за корабоплаването, събрани от Bloomberg, докато Lloyd’s смята, че е имало 165 кораба.

Около 12% от световната търговия преминават през канала, което го прави толкова стратегически, че неведнъж редица държави са спорили за контрола над водния път, откакто той бе завършен през 1869 г.

Засега целият този трафик е задръстен, след като Еvеr Gіvеn заседна в южната част на канал, създавайки поредното препятствие за глобалните вериги на доставки, които и без това пострадаха по време на пандемията.

Блокадата подчертава основния риск, пред който е изправена корабоплавателната индустрия, тъй като все повече кораби преминават през морски основни бази, включително Суец, Панамския канал, Ормузкия проток и пролива Малака в Югоизточна Азия. Такива събития могат да зачестят, тъй като корабите стават по-големи, а водните пътища стават все по-задръстени.

Контейнерните кораби удвоиха размера си през последното десетилетие на фона на разрастването на световната търговия, което затруднява работата по преместването на такива кораби, когато заседнат.

„Всеки час все повече кораби – включително контейнерни кораби, петролни танкери, кораби RoRo и кораби за насипни товари – започват да плават в Средиземно море на север и Червено море на юг“, казва главният изпълнителен директор на p44 Джет МакКендлес. „Това е поредният голям удар за световната търговия през една вече и без това лоша година на веригите на доставки“, посочва той.

Петролните компании започват да се подготвят за най-лошото. В сряда имаше повишен интерес от страна на петролните компании, които искат да резервират танкери с опции за избягване на канала, твърди брокер. Засега това е предпазна мярка. Контейнерните кораби най-вероятно ще трябва да изчакат разчистването на канала, тъй като основната алтернатива е непривлекателната възможност за плаване около южния край на Африка.

Задръстването настъпва в момент, в който цените на петрола вече бяха нестабилни. Цената на американския суров петрол се повиши до над 70 долара за барел по-рано този месец поради съкращаването на производството в Саудитска Арабия, като тази седмица цената спадна близо до 60 долара заради досегашния провал на европейската програма за ваксинация срещу коронавируса. Цената на сорта Брент поскъпна с повече от 5% в сряда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here