Русия – братската страна!

0
435

 

Проф. Светлана Шаренкова: Да, България е част от Европейския съюз, което е стратегически избор. Но необратими и стратегически са и Специалните отношения между България и Русия. Те не си пречат, а се допълват!

 

Терминът „Специални отношения” отразява един феномен в международните отношения. Две държави, два народа могат да имат специални отношения, базирани на обща или взаимосвързана история, на обща религия, на обща азбука, на общ или сходен език. Пример за подобни Специални отношения са тези между САЩ и Великобритания, които съществуват от столетия. Европа приема тези отношения между Лондон и Вашингтон и се съобразява с тях.

Подобни са връзките между България и Русия. В много отношения те са и по-силни, защото датират много по-дълго и са основани не на някогашно колониално господство (както е между Великобритания и Щатите), а на доброто в нашите връзки. От България Русия получи Православието и кирилицата. От Русия ние получихме Освобождението от османско иго, а като част от Европа получихме свободата и от фашизма, а по-късно братска помощ за всестранна модернизация и индустриализация, крепки духовни връзки и човешки контакти. Това не може да бъде променено от никакви превратности на съвременната политика и геополитика.

За над 80% от българите Русия е братска страна – споделят го и мнозинството от младите хора, на които принадлежи бъдещето!

За нас Русия е велик дух! Словото на Пушкин и Лермонтов, Толстой, Достоевски, Гогол, на Евтушенко, Вознесенски и Ахмадулина. Музиката на Чайковски и Шостакович, на Римски-Корсаков, на Стравински и Прокопиев, на Хачатурян, на диригентският гении на Валерий Гергиев, танцът на Павлова, Уланова и Плисецкая. Научните постижения на Ломоносов, Менделеев, Корольов, Курчатов, Капица и Ландау. Незабравимите филмови и театрални образи на Смоктуновски и Шукшин, на Гурченко, на Юрий Никулин и Андрей Миронов, на Алексей Баталов и Василий Лановой. Песните на Алла Пугачова, Муслим Магомаев, Йосиф Кобзон, Филип Киркоров, на група ЛЮБЕ. Ние в България искрено ги обичаме и ценим. Така в Русия ценят и обичат творчеството на наши поети и писатели, музиканти, певци, художници, актьори. Всеки досег до тях е празник за руската публика!

Но за нас Русия е и пример за силна и възродена държавност, за актуално към своето време политическо лидерство, символизирано от президента Владимир Путин. Социологията в България говори ясно в тази посока – близо 70% от българите одобряват дейността и политиката на руската държава и нейния лидер. Най-високият процент одобрение за чужд лидер и най-високият за руския президент в чужбина!

Да, България е част от Европейския съюз, което е стратегически избор. Но необратими и стратегически са и Специалните отношения между България и Русия. Те не си пречат, а се допълват! Русия е част от Европа – духовно, исторически, политически. Само в диалог и партньорство с Москва България и Европа днес имат шанс да се справят с проблемите – пандемия, тероризъм, социални предизвикателства. Всичко друго е срещу българския национален интерес!

Да си върнем държавата, свободата и дружбата с братска Русия!

Проф. Светлана Шаренкова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here