Горан Симеонов: Шпионският скандал е пиар мероприятие

0
1114

 

Горан Симеонов е председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Потърсихме го за коментар по повод горещия шпионски скандал, който гръмна в петък у нас и от който стана ясно, че български военни изнасяли секретна информация към Русия. 

 

-Г-н Симеонов, този шпионски скандал от преди броени дни избухва точно преди парламентарните избори. Това случайно съвпадение ли е според вас или съзнателно търсен момент?

-Ще ви кажа с няколко думи – тези реализации на такива шпионски мероприятия се правят с цел във времето. Т.е., подбира се подходящ момент с цел вътрешно и външно въздействие, разбира се. За мене е показателно – на 16.03 си връчва акредитивните писма руски посланик и веднага се явява тази реализация. Освен това в контекста на международните отношения някакси съвсем целенасочено според мен следва реакцията на големия наш съюзник… И въобще правителството дава една категорична заявка за евроатлантическата си ориентация, и то във военен план.

Общо взето ми се струва, че това е по-скоро пиар мероприятие, отколкото нещо конкретно, практически свързано с разузнавателната дейност.

-Т.е., правителството и службите си правят пиар?

-Ами те службите се командват от управляващите и така е било винаги. Тъй че това е мероприятие на правителството. Сега – кого ползва във вътрешен план – това вече ще си проличи до две седмици. Но като цяло времето на мероприятието е повече с пиар ефект.

-А защо няма акции, свързани и с други посолства, все около руското се въртят нещата?

-Защото пиарът, свързан с руското посолство, е по-силен. Аз не се съмнявам, че колегите от ДАНС имат и други разработки, имат и други реализации, но в публичното пространство излиза именно това. Което идва да затвърди ангажимента на правителството към НАТО, към ЕС, към САЩ преди всичко. Но искам да подчертая и друго – разузнаване в нашата държава или против нашата държава, в интерес на другите, има и ще има.

Затова ми се струва малко наивно изявлението на министър-председателя „Моля ви се, не ни разузнавайте!”… Вярно, че звучи малко извинително към Русия, но…

Времето, времето според мен е подбрано именно с пиар цел.

-Вярно ли е, че службите имат хора във всички партии?

-Имате предвид чуждите разузнавания? Къде другаде да се внедряват – там, където е политическият интерес. Виждате, че и в тази разработка присъства Народното събрание, Министерството на отбраната… Това са напълно естествени действия, друг е въпросът за нивото на професионализъм.

Но и не мога да се съглася с главния прокурор, че това е еквивалент на Кембриджката петорка. Бих му препоръчал по-дълбоко да се запознае с литературата  по въпроса.

Най-малкото – книгите на ген. Тодор Бояджиев дават по-ясна представа.

-А кой ще поеме отговорност за този скандал?

-Вижте, тук вече не мога да се съглася. Министерството на отбраната е обект на разузнаване. Това, че е направена реализация, е положително. Какво сега – министърът да подаде оставка? Открие ли се разработка, министърът не може да не знае, освен ако не го разработват него. В случая ми се струва, че още от началото нещата са хванати под контрол и сега е подходящият момент за реализация.

Източник: lupa.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here