Започна Националното събрание на ПП ГЕРБ

0
330

 

Започна Националното събрание на ПП ГЕРБ.

 

Форумът е открит от Цветомир Паунов, организационен секретар на партията, предава Epicenter.bg.

В началото на Националното събрание бе направена проверка дали е налице необходимият кворум за провеждане на мероприятието – такъв имаше, тъй като от общо 1163 делегати присъствие регистрираха 1041, което е повече от половината.

„Ние сме в добра кондиция. Това, че всички са срещу нас, единствено ни мобилизира“, обяви тази сутрин преди форума Тома Биков и добави: „Ние сме тук и който не ни вижда, означава, че е извън реалността.“

ГЕРБ е учреден първоначално като гражданско сдружение през март 2006 г. с председател Душана Здравкова и на 3 декември същата година прераства в политическа партия. От самото начало тя се свързва с името на Бойко Борисов, който от 2005 г. е кмет на София.

На изборите за 41 Народно събрание, провели се на 5 юли 2009 г., ГЕРБ печели 39,7% и така се стига до първото самостоятелно правителство на Бойко Борисов, което е на власт от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г., когато е принудено да подаде оставка заради социалното недоволство в страната.

Въпреки че печели предсрочните избори през 2013 г. Борисов е принуден да бъде в опозиция от БСП и ДПС. Масовите протести избухнали след назначаването на Делян Пеевски за директор на ДАНС фактически лишават от подкрепа правителството на Пламен Орешарски, което подава оставка през лятото на 2014 г.

ГЕРБ за пореден път печели парламентарните избори на 5 октомври 2014 г.

Второто правителство на Борисов е коалиционно с Реформаторския блок. Загубата на президентските избори през 2016 г. става причина Борисов да подаде оставка и на предсрочните избори през следващата 2017 г. отново да ги спечели. Този път коалиционен партньор на ГЕРБ са „Обединени патриоти“.

Третото правителство на Борисов е единственото, което изкарва пълен мандат. През неговия мандат България за пръв път е председател на Съвета на Европейския съюз.

 



#038;iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0" width="696">


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here