Калоян Методиев: Трите отказа на Трифонов могат да доведат до спад на доверието към ИТН

0
426
„Демократична България“ и „Мутри вън“ си търсят протестни акции, за да могат да имат хранителна среда в кампанията, казва политологът Калоян Методиев в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

 

– Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ отново щеше да е първа политическа сила, но само с 2% преднина пред партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 30 май – 7 юни тази година сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна и реализирано със собствени средства на Агенцията. Кой с какви амбиции влиза в битката за народния глас и накъде е възможно да задухат ветровете в следващия един месец? Господин Методиев, стана ясно, че Слави Трифонов няма да се кандидатира за народен представител. Това ще повлияе ли на подкрепата за „Има такъв народ“?

– Да, защото това е третият голям отказ на Трифонов – отказът от съставяне на правителство, отказът от мажоритарния вот и сега отказът да се кандидатира. Три отказа са достатъчни, според мен, за да разколебаят част от избирателите, които ще си кажат, че не може да му се има доверие за сериозна политика.

– Накъде ще отидат тези гласове?

– Това е летлив вот. Може да не отиде до урните, а може и да се разпредели към останалите политически партии. Достатъчно много субекти има с достатъчно много разделения в момента в обществото, които да запълнят този наказателен вот, който в най-голяма степен изразяваше политиката на Трифонов.

– Това, което ни казвате, означава ли, че в следващия един месец тази подкрепа, която към момента декларират избирателите за партията на Слави Трифонов, има голяма вероятност да ерозира?

– Да, има голяма вероятност, предвид това, което казах – трите големи отказа на Трифонов.

– Но той намекна, че и от друга институция, не само от парламента, може да носи отговорност за партията си. Коя е тази институция?

– В случая се предполага политическа и голяма институция, за да може да си контролира групата. Двете опции, които в момента остават, ако трябва да ги изчисляваме са премиер и президент. За премиер не мисля, че може да е функционален, предвид оперативния характер на поста, докато президентството има чисто представителни функции. В този смисъл по-вероятно е второто. Но Трифонов с такава лекота се отрича и си променя мнението, че всичко може да е дим и пепел.

– Не е ли парадоксално Слави Трифонов, който е декларирал подкрепа за президента Радев, да се изправи на избори срещу него?

– Не. Това е политика, нещата се променят, много са динамични, още повече в днешната ситуация всеки гледа да оцелява, да се грижи първо за собствения си политически проект, не за целите на другия. В този смисъл нищо не трябва да ни учудва в тази ситуация.

– Възможен ли е следният сценарий – Слави Трифонов кандидат за президент и понеже се предполага, че на първи тур никой от кандидатите няма да спечели, на втори тур да призове избирателите си за подкрепа на Румен Радев?

– Много е рано за подобни спекулации. Първо ще минат парламентарните избори в началото на юли и след това влизаме в хипотезата за съставяне на правителство. Август месец вече на масата ще е президентският вот с цялата му сила, ще има изненади, ще има много големи размествания и нови кандидати, съвсем нови.

– Разкритията на служебното правителство са почти ежедневие. В оставащия 1 месец до парламентарните избори ще повлияе ли дейността на служебния кабинет върху подкрепата за ГЕРБ?

– Вече не е толкова прост и еднозначен отговорът на този въпрос, както беше в началото на мандата на служебния кабинет. Трябваше с много, но предвид кадровата политика на служебния кабинет, която на много места е компрометирана и вече плаши, ГЕРБ се консолидира. Въпреки това ГЕРБ ще търпи изборни щети заради загубата на властови ресурси, на схеми и т.н.

– Тази загуба на подкрепа, която отчитат от „Алфа Рисърч“ с 2% за много кратък период от време, докъде може да стигне? Ще стане ли „Има такъв народ“ първа политическа сила до изборите на 11 юли?

– Първо, изследването е правено края на май, преди още да се говори за санкции, преди да се случат много от скандалите около служебното правителство. Така че нещата са изключителни динамични, чака ни много интересна кампания от гледна точка на политически размествания, на скандали. Така че не изключвам големи размествания в челната тройка, визирам ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП. Социологията в момента е моментна снимка, а ситуацията е наистина изключително динамична.

– Защо случаят с пенсионирането на проф. Кантарджиев не се прие толкова еднозначно, колкото другите смени в институциите?

– Това беше своеобразна точка на пречупване на живота на служебния кабинет. Кантарджиев е духовит, атрактивен, популярен, има подкрепа в гилдията, беше всеки ден в телевизията, служителите му го подкрепят, работи експертно в КОВИД кризата и смяната му закономерно доведе до вълна фактически в целия политически спектър, казвам абсолютно в целия. Явно пролича и двойният стандарт на управлението. Пенсионираме го, защото му е дошло времето, а именно те са напълнили държавната администрация с пенсионери. Т.е., ако трябва да обобщим – това решение беше непрагматично и необосновано действие. Оттук насетне това служебно правителство няма сериозен кредит на доверие. Това беше повратната точка в неговия живот.

– С това пенсиониране беше ли прекрачена някаква червена линия в опитите за „изчегъртване“?

– Да. И не само, говорим за стотици случаи. Не е работа на служебния кабинет да се занимава с политика отвъд организация на изборите и текущи въпроси – фискална стабилност, инциденти, форсмажорни събития. Защото нито са минали през избори, нито имат мандат за прокарване на политика, нито имат програма, нито имат парламент да ги балансира и контролира. Т.е. каква точно политическа цел преследват, каква работа имат да сменят директора на Института по паразитология, в случая Кантарджиев, или да бутат директора на БНТ, което е последната акция от последните 2 дни, която наблюдаваме? Т.е. желанията на Радев да се занимава с политически инженеринг, да се меси грубо в работата на партиите и институциите, да нарушава вековни геополитически баланси, не може да са покривка за българската държава и демокрация. След изборите е очевидно, че ще трябва да се учим отново на това що е то национален суверенитет, разделение и баланс на властите, демокрация и т.н.

– Станаха ясни част от фирмите от така наречения „черен списък“, които са свързани със 64-те обявени от САЩ по закона „Магнитски“. Цялата тази история ще има ли влияние върху електоралните нагласи? Интересуват ли се хората от това или е тема, която стои далеч от ежедневието им?

– Не е твърде далеч, но не е и от основните теми на обикновения човек, така да го кажем. Между другото фирмите станаха вече 98 от тази сутрин, както се разбра от новините, от допълнение на българското Министерство на финансите, което постоянно ги увеличава. Конкретно влияние ще е увеличаване на антиамериканските нагласи, които ще намерят електорален израз най-вече в националистическия сегмент, но това са ирониите на политиката. Иначе може би ще има негативен ефект като отнемане на гласове и от ГЕРБ, защото моделът си е техен, а в крайна сметка те работиха с американците, които в момента го санкционират.

– Как се проектират протестите с искане за оставка на главния прокурор в предизборната ситуация – това е мобилизация на електората заради неувереност на „протестърските партии“, че мястото им в парламента не е гарантирано при следващите избори или?

– Говорим вече за две протестърски коалиции – „Демократична България“ и „Мутри вън“. Те си търсят протестни акции, за да могат да имат хранителна среда в кампанията. Съдебната реформа е знамето на „Демократична България“, а попадането в новините с нещо скандално пък е запазена марка на „Мутри вън“. По същия начин ДПС пусна тази провокация с етнически привкус през последните дни, което пък се пое от ВМРО и те излязоха на протест. Т.е. всеки в момента търси по-цветно оперение, за да го забележат. „Демократична България“ и ДПС очевидно ще влязат в парламента, за другите две групи не съм толкова сигурен. Т.е. оставям го в парадигмата на протестна активност за мобилизация на електорални гласове.

– Изборите ще се проведат по новия Изборен кодекс, но с наличните машини, които очевидно няма да са достатъчни. Очаква ли изборен или следизборен хаос?

– Вече има някакви елементи на хаос. Скандалът с фирмата за доставка на машини е по новините 30 дни преди изборите. Още няма осигурени машини. Кога ще се обучават комисии, как ще се разнасят по света, кажете ми как ще се пратят тези машини на хиляди километри, кой там ще прави комисии и ще ги обучава? Въобще сглобиха един среднощен закон, който сега не могат да си изпълнят. Умишленият или от некадърност срив на изборите би имало тежки последици за управлението, така че най-добре да се върне служебният кабинет към ролята си на организатор на изборите, а за другото нещо ще има време след това, ако решат да се занимават с реална политика през някакъв проект или чрез нещо друго.

– Прочетох твърдение, че се подготвя сценарий, според който следващото правителство ще бъде на ГЕРБ, ДПС и Българските патриоти. Има ли политическа логика?

– Предишната кампания беше много скоро и въпреки късата памет у нас, нека си я припомним. Тогава слушахме няколко месеца всякакви комбинации. Цялата кампания беше сценарии кой от кой по-абсурдни – кой с кого ще прави коалиция, какви ще са конфигурациите, единици бяха тези, които се интересуваха от политика, като програми, намерения, платформи, принципи. Накрая никакво правителство не се състави, а малцина говореха за политика. Т.е. има си политическа логика, която трябва да следваме, за да стигнем до някъде. Кампания, платформи, изборни резултати, съставяне на парламент и преговори за съставяне на кабинет. Едно по едно, както се казва, т.е. да си караме нещата последователно, защото когато се слага „каруцата пред коня“, т.е. когато се нарушава редът, по който трябва да върви един политически процес, ставаме свидетели на изкривявания, облъчване, манипулиране на електората и в крайна сметка страда самият този електорат, демокрацията, държавата. Докарахме се до тази ситуация в момента с дълбоки разделения, изчегъртвания, войни, сривове, геополитически дисбаланси. Това не бива да се допуска.

– Узряха ли политическите партии до степен, в която да са решени след тези избори на всяка цена да съставят кабинет?

– Вече няма накъде. Трябва да има някакво правителство, пък било то и преходно за година, ако щете. Иначе на прага на зимата ще тръгнем към нови избори без бюджет, без закони, с нова вълна на епидемията, която закономерно идва през есента, в условия на волунтаристично служебно управление с изчерпващ се ресурс, т.е. идеалната рецепта за хаос, която да доведе до криза на всички нива. Вече се търси стабилност, грижа за хората и бизнеса, справедливост. Това са дефицитните стоки и това би трябвало да е водещото в момента в нагласите на избирателите и на държавата и обществото.

източник: „Фокус“, интервю на Росица Ангелова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here