Хаджигенов вижда 95% припокриване в концепциите за правосъдна реформа

0
204
Партиите на промяната имат общо виждане за реформите в сектора „Правосъдие“, което е гаранция за бъдещо правителство с мандата на „Има такъв народ“.

 

Това стана ясно от думите на депутата от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов след приключилите разговори на експертно ниво, които се проведоха в офисите на партията на Слави Трифонов.  Две групи от представители бяха излъчени от двете формации. От една страна разговорите бяха фокусирани върху социална политика, икономика и бизнес, и финанси, а другата – сектор правосъдие.

От „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ искат преизчисление на пенсиите категорично от 1 октомври с актуализация на бюджета и подкрепа за младите семейства и за хората с увреждания. Те предлагат да се вдигне прагът за регистрация по ДДС, което го имало и е програмата на ИТН, както и премахване на данък „уикенд“ и сваляне на данъка на едноличните търговци от 15 на 10 процента.

Мая Манолова, Димитър Делчев и Николай Хаджигенов видеха разговорите за правосъдието. На въпрос от какво няма да отстъпят, Хаджигенов отговори: „Гешев и правосъдната реформа в чист вид“. Той уточни, че не е обсъждано предложението на „Има такъв народ“ за пряк избор на главния прокурор

Попитан защо не се обсъждат имената на министрите в бъдещия кабинет, той каза, че поставя този въпрос на трето място по важност.

На въпрос дали ще се разберат с ИТН в близките дни, Манолова коментира, че темпото на разговорите се налага от ИТН, но отбеляза, че за „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ темите съдебна реформа, подкрепа на доходите, здравна реформа и енергетика са ключово важни.

„Съдейки по разговора за правосъдие, правителство ще има“, коментира Хаджигенов.

„5% имаме разминаване, а на 95% имаме припокриване в концепцията ни за съдебна реформа“, каза още депутатът от ”Изправи се. БГ! Ние идваме” Николай Хаджигенов. По думите му разминаването е при дребни детайли, които тепърва могат да се изчистват в разговор.

На срещата в сектор „Правосъдие“ е обсъден вариант за предсрочно прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, обяви депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов. По думите му това не трябва да е самоцелно, а да е част от евентуални промени в Конституцията.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here