Как е възможен подобен садизъм?

3
732
Хаджигенов показа на депутатите кадри от насилието над протестиращи през 2020 г.

 

На заседанието на парламентарната комисия, която проверява данни за полицейско насилие на миналогодишните антиправителствени протести, бяха показани видеокадри, на които се вижда как полицаи ритат и влачат протестиращи, преди да им поставят белезници. Видеото е без звук и е от камера, разположена на сградата на Министерския съвет.

Хаджигенов обясни, че в качеството си на наказателен адвокат е търсил тези записи, но месеци наред не ги е намирал. Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков накрая обаче успели да ги открият в „чекмедже в СДВР“.

Хаджигенов заяви, че първоначално сегашният шеф на НСО му отговорил, че службата не разполага и никога не е разполагала със записи. После временен шеф на НСО му казал, че все пак имало записи, но те били собственост на службата. Той обяви, че пита президента Румен Радев и служебният премиер дали е допустимо поведението на тези служители на НСО и дали ще се вземат мерки.

В същото време Бойко Рашков отделил двама човека от МВР, които постоянно да се занимават с издирването на записите и накрая те били открити.



#038;enablejsapi=1&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0" width="696">


 

Кадрите, на които униформени с надпис “Полиция”, удрят с палки, влачат, ритат и блъскат протестиращи, бяха показани от адвокат Николай Хаджигенов.

„Полицейски служител натиска с коляно гърба, а това вероятно е Евгени Марчев отдолу“.

Хаджигенов настоя да се обърне внимание как полицай прави същата хватка спрямо младеж, каквато беше направена на починалия от насилия Джордж Флойд в САЩ.

Сред задържаните има и жена: „Обърнете внимание, че служителят, които е с гръб, сигурно 10 минути се гаври с Цвети. Тя е със скъсана блуза, в момента е по сутиен, гали я по косата, снимат я с телефоните и така нататък“.

На кадрите се вижда как един от полицаите вдига във въздуха един от протестиращите, който вече е с белезници и го хвърля върху останалите, които също са принудени да лежат в близост до една от колоните почти един върху друг.

Хаджигенов съобщи, че от 15 юли миналата година се опитва да получи тези кадри които са били покривани от Националната служба за охрана.

Предишното ръководство на МВР отрича да е било упражнявано полицейско насилие по време на протестите срещу кабинета „Борисов 3“.

Скандалните кадри бяха коментирани от журналистката Полина Паунова в социалната мрежа:

„Малко неща могат да ме разреват от безсилие и погнуса. Гледката на полицай, който се качва върху тялото на окован с белезници направи точно това. Качва се, бе – за да поседи прав, след като четирима души се редуваха да го ритат. Редуват се: изморява се единият, почва другият (не са и особено издръжливи). Как е възможен подобен садизъм? Тези хора (т.нар. полицаи) бяха наказани със забележка. Забележка.“

Ето и коментара на Владимир Танев: Насилие с марка ГЕРБ

Брутални, нечовешки, жестоки… Дайте на помощ още епитети и сравнения, с които да опишем полицейското насилие над беззащитни младежи и девойки от протестите миналата година. Оковани зад гърба ръце и нахвърляни по жълтите павета пред самия кабинет на Бойко Борисов. Жалко че видео камерите не са записали и звуците на пребитите. Диалозите щяха да бъдат незабравими. Удари с палки по голи тела. Ритници с кубинки в областта на бъбреците. Един изверг в униформа хваща окованото тяло на момче и го хвърля като чувал с картофи върху тялото на друг. Както са правили в Освиенцим. Друг мъжага гали по главата разсъблечено по сутиен момиче. Трети пък снима с телефон девойката. После ги натикват като овце в полицейска камионетка. А вътрешният министър, който тогава е пратил сатрапите си в униформи, днес се подхилква мазмо в пленарната зала. Иначе въобще не е бил шофьор на Мето Илиянски. Гавра с човешкото достойнство, насилие с марка ГЕРБ. И тези хора пак се гласят да ни яхнат. За да довършат побоищата под колоните на Министерски съвет.

Шапки долу пред Николай Хаджигенов. Благодарение на неговата енергичност и всеотдайност бруталните кадри видяха бял свят. Моето горещо желание е всички телевизии да ги излъчват нон-стоп. Дано слепците прогледнат.

Апропо, липсва ми коментара на Слави Трифонов за кадрите…

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here