Euractiv: Политическата криза в България ще доведе до трети за годината парламентарни избори

0
315

 

България ще проведе третите си парламентарни избори само за една година, тъй като парламентът ще бъде разпуснат в средата на септември, а президентът трябва да насрочи предсрочни избори в края на октомври или началото на ноември.

Това пише Euractiv в статия, озаглавена „Политическата криза в България ще доведе до трети за годината парламентарни избори“.

В същото време в страната ще се проведат и президентски избори, на които настоящият държавен глава Румен Радев е определен за абсолютен фаворит.

Третият мандат за съставяне на правителство беше връчен на Българската социалистическа партия (БСП), но въпреки че лидерът Корнелия Нинова обяви, че нейната партия ще положи всички усилия за формиране на редовно правителство, шансовете остават малки.

Партията ще забави процедурите с три седмици, за да позволи на парламента да приеме актуализацията на националния бюджет.

Най-малката парламентарна група „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и реформаторската дясноцентристка коалиция „Демократична България“ обявиха, че няма да подкрепят правителство, предложено от БСП.

От своя страна най-голямата формация в парламента „Има такъв народ“ вече заяви, че настоява за нови избори след отхвърляне на предложеното правителство.

Всички варианти за съставяне на правителство без участието на партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ са изиграни, като единственото ясно мнозинство в българския парламент е анти-ГЕРБ.

Превод: Веселка Иванова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here