Жизнените правила на Джеръми Айрънс

0
497

 

„Необходимо е възможно най-рано да приемеш мисълта, че хората не трябва непременно да са съгласни с теб. Те дори не са длъжни да те слушат“.

 

Представяме на Вашето внимание цитати от големия актьор:

„Да си актьор е много по-лесно, отколкото да живееш живота. Ти знаеш къде те води сценарият, но не знаеш къде те води животът“.

„Нито един от филмите ми не спечели много пари“.

„Сигурно е, че името ми не се произнася „Айрънс“ – това е твърде американско и има твърде много метал. В Англия ние казваме „Айънс“, защото ни мързи да произнасяме всички тези „ер“.

„Филмовата индустрия в Холивуд отдавна се води от счетоводители и всичко е много просто: всеки актьор влиза в компютрите им под свой номер. Те гледат в графата „Джеръми Айрънс“ и там е написано колко са спечелили моите последни пет филми. Да предположим, че те искат да направят филм за 20 милиона долара, което е сравнително малко. И ако на Джеръми, изчисляват те, според нашите данни, трябва да дадем 9 милиона, а на режисьора пет, то останало ще отиде за водеща женска роля. Така сега се провеждат кастингите“.

„Аз никога не съм доволен от работата си. Мисля, че ако изведнъж един ден и аз се почувствам удовлетворен, това би означавало, че е дошъл краят“.

„Лесно е да бъде харизматичен, когато всички около теб – гримьори, дизайнери, осветители и режисьорът избират само най-добрия дубъл“.

„Лошите момчета винаги са били далеч от моето разбиране и затова толкова ме привличат като актьор. Това е като да се запиташ: „Къде да отида на почивка?“ В съседния град, който аз познавам до болка? Или да отида някъде, където никога не съм бил? Отговорът е очевиден: разбира се, че искам да видя нещо ново. Ето защо така ме привличат персонажи, които са отвъд моето разбиране и опит“.

„Актьорите имат едно огромно предимство пред повечето хора – те умеят да сравняват и противопоставят. На това ги учи работата им“.

„Емоционалният човек много лесно може да бъде наранен с думи. А актьорите, уви, са твърде емоционални“.

„Имам дневник, в който записвам кратки цитати. Те са предназначени да ми напомнят кой съм. В този дневник има запис: „За да живееш извън закона, трябва да си благочестив човек“. И аз наистина не обичам законите. Но съм убеден, че дори и да не харесваш законите, трябва да се подчиняваш на своите вътрешни закони и да запазиш своя вътрешен кодекс на честта. Но нито едното, нито другото означава, че имаш право да нарушаваш спокойствието на другите хора“.

„Искам да живея в свят, в който мога да бъда себе си, където мога да правя това, което искам, където няма да преча на другите, и където никой няма да ми пречи“.

„Някога си мислех, че на петдесет и нещо ще си купя една голяма яхта и ще тръгна с приятелите си на тригодишно околосветско пътуване“.

„Когато излизам сам в морето, ставам много нервен, защото знам, че много неща могат да се объркат, веднага след като отплаваш от брега. Морето винаги те прави смирен“.

„Харесвам неочакваните малки радости и времето в Ирландия от време на време ми ги поднася. Харесва ми просто да се събуждам сутрин и да виждам, че денят е ясен. Тук, в Ирландия, това е рядко удоволствие“.

„За мен луксът е възможност да получа нещо, което не мога да си позволявам постоянно; нещо, с което не мога да свикна, но което няма да престана да искам“.

„Луксът е контраст. Да вземем питието. От време на време пия уиски. Например, тази сутрин, аз пих отлично уиски и си помислих: да, това беше прекрасно. Но ако пиех през цялото време уиски то би престанало да бъде лукс за мен“.

„Опитах за първи път уиски във вид на мак-уиски (коктейл от уиски и джинджифилово вино – б.ред.). Родителите ми бяха образовани хора. Като дете – в неделя, когато те пиеха преди вечеря – ми позволяваха да изпия с тях половин чашка шери, а след това, доколкото си спомням, преминахме на уиски-мак. И до днес това е един от любимите ми коктейли“.

„Когато отивам на лов, аз винаги си взимам бутилка с уиски-мак. Той ме освежава, затопля ме до самата ми душа и прави това, което уискито не ще направи някога – дава кураж и увереност, но не безумие“.

„Не обичам новите неща и не обичам града. Аз съм шибан селянин. Но когато съм в мегаполис, аз често съм шокиран от мащаба на мястото и от факта, че някой знае много повече от мен и мечтае по-машабно“.

„Всеки си има своите машини на времето. Някои от тях са готови да ни изпратят назад и те са наричат спомени. Други са готови да ни изпратят напред, те се наричат мечти“.

„Навярно съм късметлия и мисля, че това е така, защото много рано разбрах какво ми е нужно. И още мисля, че винаги съм се стремял към това, което има истинска стойност. Струва ми се грешка да се стремиш към неща, чиято стойност е съмнителна – към слава, богатство или победа. Въпреки че победите могат да бъдат много вълнуващи“.

„Няма да се уморя да повтарям думите на Том Стопард: „Славата – това е, когато те познават повече хора, отколкото ти познаваш““.

„Аз съм дяволски сложен човек, а и жена ми е дяволски сложна. Никак не ни е лесно да живеем заедно, въпреки че всички бракове са едни и същи – дяволски сложни. Но всеки път, когато се преодолеят противоречията, връзката става по-силна“.

„Актьорите често се държат като деца и затова мнозина ги приемат като деца. Но аз искам да порасна!“

„Бих искал човечеството да си зададе един прост въпрос: „Какво, наистина ли имаме бъдеще?“. Защото, както ми се струва, ние нямаме, въпреки че хората се страхуват да мислят за това“.

„Аз все още имам някакъв оптимизъм за човечеството, доколкото хората са изключително упорити по въпросите на оцеляването. Но мисля, че преди всичко да стане добре, всичко ще стане много зле“.

„Очевидно е, че в края на пътя, по който вървим сега, се намира тоталитаризъм“.

„Аз не съм сигурен, че въобще трябва нещо да се забранява. Струва ми се, че всички ние просто трябва да бъдем любезни и внимателни един към друг“.

„Аз не вярвам в упорития труд. Ако нещо не ти се отдава – остави го. Ако е съдено, нека само да дойде. Просто позволи му да се случи“.

„Ако играеш на дартс, избери правилната цифра. Увери се, че именно тя ти е нужна и след това хвърляй“.

„Моите ръце? Ръцете ми ми служат добре. Те са нелоши градинари, добри работници, малко свирят на пиано и малко – на китара. Да, аз добре си счупих палеца, докато карах ски, но ако оставим това настрана, аз съм напълно доволен от ръцете си“.

„Аз пея като актьор и танцувам като патица“.

„Отдавна е време пустините да се покрият със слънчеви панели“.

AFISH.BG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here