Иво Христов: Жалко е, че ректорът на „Алма Матер“ прие ролята на новия Плевнелиев

0
334

 

Изборите на 14 ноември зависят от всеки един от нас – Радев спечели подкрепа от народа, но насреща му е олигархията с хилядите назначенци, за които свалянето му е въпрос на оцеляване

 

Иво Христов, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и част от Инициативния комитет за издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, в интервю за Агенция „Фокус“ за предстоящите президентските избори.

– Г-н Христов, Вие сте част от Инициативния комитет, издигнал кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова. Какви хора застават зад тяхната кандидатура?
Почтени, свободни и талантливи хора. Това е профилът на комитета. Все личности с позиции. Има хора от левицата и от десницата, от столицата и провинцията, от всички етноси и възрасти. Намирам за обнадеждаващо това, че този комитет няма общо с казионните партийни агитки от миналото. В него всеки присъства като свободен човек със своя талант, със своя осъзнат човешки ангажимент към България и българите.

Фокусът от парламентарните избори сякаш се измести върху президентската надпревара. Вече са ясни и основните кандидати. Пред какъв избор са изправени българите?
– Вече се оформи „картелът на статуквото“. Той включва стожерите на корупционния модел ГЕРБ и ДПС. Представители на тези две партии – г-н Пеевски и г-н Николай Младенов бяха изобличени в глобалния скандал „Пандора“, като собственици на офшорки. Тези две партии ще подкрепят Анастас Герджиков. ДПС от сега го заяви, макар от кумова срама да издига лидера си Мустафа Карадайъ на първи тур без реален шанс да стигне до втория. Жалко е, че ректорът на „Алма Матер“ прие ролята на новия Плевнелиев. Това е смущаващо за всички образовани българи, които преживяха невежата, просташката декада. Герджиков прие да е благовидното лице на един дискредитиран режим, а това е мефистофелска сделка.
Кандидатът на десницата Лозан Панов изглежда дезориентиран и се опитва да си заработи видимост с атаки срещу Радев, с което сам се позиционира като обективен съюзник на картела на статуквото за ужас на оредяващите му съюзници, които почват да се питат дали той е адекватен на ролята, която му е поверена.

Официално не е започнала предизборната кампания, но градусите на напрежение в медийното пространство започват да се повишават. Каква кампания очаквате и прогнозирате ли да зачестят атаките срещу Румен Радев и Илияна Йотова в хода на същинската кампания?
През изминалите 5 години, две от които преживях в Администрацията на президента, атаките не са спирани. Няма мерзост, която да е спестена на Радев, дори на семейството му. Очаквам същото да се случи следващия месец. Режисьорите на очернящата кампания не отчитат обаче, че отдавна предозираха усърдието си и загубиха достоверността си. Сега се опитват буквално да удавят избирателите в лъжи, сиреч залагат на количеството, а не на достоверността на лъжите, на армията от тролове във „Фейсбук“, а не на аргументите им. Предвид медийната им мощ, хората от „картела на статуквото“ имат шанс да спечелят изборите, защото всичко ще зависи от пълната мобилизация на почтените хора. Дано тя да е налице.

Как ще коментирате прогнозата на един бивш началник на кабинета, че шансовете за втори мандат на Румен Радев намаляват всеки ден? Може ли да бъде обективна предвид факта, че той беше част от екипа на президента, макар и за кратко? (ако прецени, че иска да отговори)
– Вероятно го казва, защото има някаква вътрешна информация, която ще се води срещу президента. Съгласен съм с мнението, че на предстоящите избори Радев не е предизвестен победител. Той се радва на широко доверие и подкрепа от народа, която спечели с борбеното си поведение и с това, че не изневери на принципите си, но насреща му е олигархията с огромните си пари, с медийния си монопол, с хилядите свои назначенци в дълбоката държава, за които свалянето на Радев е въпрос на оцеляване. Изборите на 14 ноември зависят от всеки един от нас. Не от съседа ни, не от приятелите ни. Никой няма да свърши нашата работа. 12 години разгул и разграждане станаха възможни, заради гражданската ни апатия и заради хипнозата на много хора пред телевизора. Сега всички трябва да инвестираме гласа си разумно. Сега е моментът.

Вие също бяхте част от кабинета на Румен Радев. Какво показаха президентът и вицепрезидентът за 5 години на „Дондуков“ 2?
Беше много трудно да се работи в условия на институционална обсада. Истината е голяма и велика сила. Тя проби димната завеса на пропагандата. През 2020 г. хората въстанаха срещу беззаконието. Президентът застана редом с тях и това отвори възможност да излезем от омагьосания кръг на Прехода с неговата парализираща корупция и беззаконие. Вратата е отворена. На 14 ноември трябва да прекрачим прага, който отдавна прекрачиха всички източноевропейски страни. Днес те са модерни и проспериращи общества с установени правила. Някои от тях дори задминаха западноевропейските страни в нивото на своето развитие. От нас зависи да направим същото с България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here