Анна Заркова: Страх ме е от тази „политическа нормалност“, която обещава проф. Герджиков

0
669
На президентските избори имаме възможност да дадем гласа си за подкрепа, не защото вече сме отчаяни, а защото имаме вяра и надежда и не от немай-къде, а защото Радев и Йотова ни показаха накъде, казва журналистът Анна Заркова, която е съпредседател на Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод предстоящите президентски избори

 

Г-жо Заркова, днес внесохте документите за регистрация в ЦИК. Каква кампания ще води кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова и какви цели си поставяте?

– Благодаря на колегите, които отразиха това събитие. Виждам, че в много от медиите е поставено заглавието, че Инициативният комитет си поставя цел и има очакване към президента Румен Радев да спечели на първи тур.

Това очакване не е напразно. Споделихме публично днес, че залогът на тези президентски избори, е голям. В тях разделителната линия не е просто между партията и партийците. Тя е между клиентелата на корупцията и нейните противници. Това можеше да се види на площада днес в триъгълника на властта, където едни хора бяха довели работници (горките) и едни тежки машини. Победата в президентските избори е предизвестена. Тя е на българите, които си искат държавата. Въпросът е повече да не отлагаме, за да я доживеят нашите майки, понеже са го заслужили с труда си. И ние го заслужаваме, пък и децата ни, които сега смайват чужди държави с талантите си.

 Официално не е започнала предизборната кампания, но градусите на напрежение дори днес започват да се повишават. Каква кампания очаквате и прогнозирате ли да зачестят атаките срещу Румен Радев и Илияна Йотова в хода на същинската кампания?

–  Ние заявихме, че очакваме толерантна кампания. Дано да бъде така. От друга страна се съмняваме, че ще бъде така. Вече има едни послания по отношение на президента Румен Радев, че е бил диктатор, че бил фалшив герой, че ще се изправят диктатор срещу интелектуалец. Тези клишета, с които персоналът на статуквото описва генерал Румен Радев и собствения си кандидат за президента, са глупави и пошли. Те са сравними по глупостта и пошлостта си с онази нелепа и смахната предизборна фраза, ако си я спомняте: „шофьор на такси срещу майката на нацията“. Това беше преди пет години. Тогава г-жа Цецка Цачева, горката, беше манекенът на това фарфаронство, на това самохвалство. Съкрушителната загуба в деня на вота беше най-малкото от униженията, с които г-жа Цачева плати за този да не кажа просташки пиар. Не казвам, че ми е жал за проф. Герджиков сега. Казвам само, че ме е страх от тази „политическа нормалност“, която той обещава. От нейното възвръщане, защото ако се възвърне „политическата нормалност“, значи, че се завръща „нормалността“, в която плиткоумието, папагалщината, вулгарността, угодничеството, ласкателството, подлостта, завистта и лъжата ни заливат от телевизионния екран и от печатните органи на корупционната държава. Все едно дали са под формата на репортажи от парламента или под формата на коментари от силно зависими лица.

Имате предвид политическа нормалност в кавички. Нали така?

–  В кавички. Имам предвид посланието на един от кандидатите в президентската кампания, че ще възвърне „нормалността в политиката“. Ако това е нормалност, ние не я желаем. Ние даже се срамуваме от нея. Срам ни е и ни е гнус.

 Вие сте съпредседател на Инициативния комитет, издигнал кандидатурите на Радев и Йотова. Какви хора застават зад техните кандидатури?

–  Инициативните комитети са една позволена от закона форма за кандидатури. Много се изкушавам да не кажа, че ИК понякога значи Инициативен комитет, друг път значи Инициатива на клиентелата. Изкушавам се, но не го казвам, защото ще сгреша и ще обидя някой достоен човек несправедливо и ще трябва да му се извинявам след това. Формата е важна, но по-важно е съдържанието. Инициативните комитети като форма са важни, но по-важни са хората в тях, както и партиите са важни, но по-важни са хората в тях. Както и институциите са важни, но по-важни са хората, които ги оглавяват. В добри ръце и най-лошата идея може да стане добра. В мръсните ръце – и най-чистата работа може да се изцапа. Ние избираме или би трябвало да избираме правилните хора за правилните места. Ако сбъркаме – вината е наша. С гордост заставам до актьора Попандов, до диригента Камджалов, до д-р Гълъбова и до всеки друг от Инициативния комитет на Румен Радев.

 Какво показаха президентът и вицепрезидентът за 5 години на „Дондуков“ 2 така, че вие, а и всички останали в Инициативния комитет да застанете зад тях?

–  Това е въпросът, че те показаха, че могат да изпълняват обещанията си. В продължение на 5 години го показваха. Сега те не просто обещават, те са доказали какво могат и какво правят. В последните години ние българите обикновено гласуваме или за по-малкото зло, или против предишните, защото са ни разочаровали. На тези президентски избори ние имаме възможност да дадем гласа си за нещо друго. Не за наказание на тези, които са ни разочаровали, а за подкрепа на двойката Радев и Йотова. Не защото вече сме отчаяни, отегчени, а защото имаме вяра и надежда.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Не от немай-къде, а защото те ни показаха накъде – към онзи свят, където властта се упражнява според законите, а не се нагласяват законите според властта и където политическата позиция на държавен глава не служи за прикриване на грехове или за маскиране на нищожност, а служи за защита на кауза. Каузата в президентската двойка Радев и Йотова се видя. Тя се нарича – освобождение на България от корупцията и мафията.

 Това бяха моите въпроси към Вас. Желаете ли да добавите нещо?

–  Нека да кажа нещо, за да се усмихнем и да не бъдем толкова сериозни. Кой казва, че няма промяна у нас? Че не се извършва промяната? Че статуквото не се променяло, било безнадеждно. Не е вярно. Променя се лозунга: „Аз съм прост и вие сте прости“. Става друг: „Вие сте учени и аз имам учени“. Това не е малко в държавата на калинките и в положението, в което се намираме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here