Забраняват каруците в цяла София от догодина

0
453
Към момента придвижването с животинска тяга е забранено само в центъра на столицата

 

От юни догодина ще се забрани движението на коне с каруци в цяла София. Това обявиха на брифинг от общинския съвет във връзка с предложени нормативни промени, които ще се гласуват след седмица. Към момента придвижването с животинска тяга е забранено в центъра на столицата, макар че това правило се нарушава.

Ще се регламентира и контролът над нарушителите. Освен превозното средство, временно ще се задържа и конят, който може да бъде върнат на собственика му, след съответното заплащане и предоставяне на необходимите документи, обявиха от транспортната комисия в общинския съвет.

„Екоравновесие“ ще трябва да се грижи за тези животни, а не да ставаме свидетели на безумни гледки, като връзването им пред районните управления. Някои стопани не се грижат добре за тези животни“, категоричен беше председателят на транспортната комисия Карлос Контрера.

310 каруци се тътрят из София, най-много – в "Красна поляна" - Последни  Новини от DNES.BG

И още: Промените в зоните за платено паркиране в София ще влязат от първи декември.

Най-общо промените обхващат паркоместата в режим „служебен абонамент“, разширение на „синя“ и „зелена“ зона за паркиране, въвеждане на регламент за товарно-разтоварителни дейности в платените зони, както и забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали.

Предвижда се премахване на безплатните паркоместа в „Служебен абонамент“ и се ограничава ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до 5 броя паркоместа за даден административен адрес.

„В Наредбата е заложена опция за удължен служебен абонамент за хотелите“, каза зам.-председателят на Комисията по транспорт Зафир Зарков. Те ще могат да се възползват от разширение на режима до 23.00 часа в делничните дни, а за събота и неделя – в часовия диапазон от 08.30ч. до 19.30 ч. Това ще се заплаща допълнително.

Предвижда се и разширяване на зоните за платено паркиране. Според общинските съветници това е нещо „изключително необходимо“ за София.

Карлос Контрера коментира и тежкото финансово състояние на градския транспорт, вследствие на COVID кризата и увеличението на цената на природния газ и призова държавата да компенсира електротранспорта и метрото, подобно на частния бизнес.

„44 млн. лв. натрупаната загуба в градския транспорт“, заяви Контрера и коментира „в следващите дни ще преценим как СОС официално да поиска помощ от държавата“. По думите му за близо една година пандемия, Столичната община сама е понесла тежестта на кризата, а сега се добавя и енергийната криза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here