Ердоган се отказа да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави

0
207
64-годишният активист и бизнесмен Кавала е в затвора вече четири години, без да има осъдителна присъда

 

Турският президент Реджеп Ердоган се отказа от обявеното намерение да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, сред които Съединените щати и Германия, предаде БНР.

Причина за напрежението стана призив на посолствата на тези страни в Турция се обявиха за освобождаването на активиста Осман Кавала, който вече четири години е в затвора без присъда.

В понеделник властите в Берлин и Париж обявиха, че не са получавали официална информация за намерения на Анкара да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, в това число на Германия и Франция.

Обявеното в събота решение на президента Реджеп Ердоган беше предизвикано от общата позиция на 10-те държави, които настояха за справедлив процес срещу турския активист Осман Кавала.

В неделя американският държавен департамент поиска обяснение за решението на турския президент. А председателят на Европарламента Давид Сасоли определи действията на Турция като авторитарна тенденция.

Отношенията на Турция със западните ѝ съюзници са белязани от най-дълбоката им криза от началото на 19-годишното управление на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес.

В очакване на решението на турското правителство, дойдоха и реакциите от Берлин и Париж.

Германия обяви, че е в „тясно сътрудничество и консултиране със засегнатите от заплахите партньори“ и отбеляза, че не е имало официално уведомление от турската страна. Говорителят на правителството в Берлин – Щефан Зайберт, обяви, че властите са загрижени и озадачени от коментарите на турския президент. Ако Ердоган експулсира дипломатите, това няма да е в съответствие с близките двустранни отношения на двете страна и тяхното сътрудничество в рамките на НАТО, заяви Зайберт.

От френското външно министерство обявиха, че до момента страната не е получавала никаква официална информация от Турция по въпроса.

Кризата започна, след като посолствата в Турция на Съединените щати, Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция се обявиха за освобождаването на Осман Кавала. В писмото на посланиците се посочва, че процесът срещу активиста хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция.  А външното министерство на Турция определи позицията им като намеса в съдебната система на страната.

64-годишният активист и бизнесмен Кавала е в затвора вече четири години, без да има осъдителна присъда. Той беше оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 година в парка „Гези“ в Истанбул. Оправдателната присъда беше отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на опита за преврат през 2016 година. Ако сега бъде осъден, той може да получи доживотна присъда без право на обжалване.

Свързани публикации:

Ердоган изгони посланиците на САЩ, Канада и шест страни от ЕС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here