Военният министър на САЩ нарече Русия „Съветски съюз“, не изключи военни мерки срещу Москва

0
320

 

На въпрос дали реакцията срещу Русия би била само икономическа, Остин не даде директен отговор. Министърът заяви, че ще бъдат използвани най-подходящите методи за реагиран

 

Евентуален отговор на САЩ на действията на Русия по отношение на Украйна ще бъде съгласуван с международната общност, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Ройтерс и БТА. В изказването си той обърка името на страната, като нарече Русия „Съветски съюз“.

Остин, който е на посещение в Южна Корея, призова Москва да бъде прозрачна за струпването на руски военни сили по границата на Русия с Украйна.

Министърът на отбраната изрази надеждата си, че САЩ и Русия ще работят заедно за „решаване на въпросите, преодоляване на опасенията и снижаване на температурата в региона“.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди Москва да изтегли войските си от границата с Украйна и изтъкна, че руска инвазия би провокирала санкции, които ще засегнат Москва по-сериозно от тези, които бяха въведени досега, отбелязва Ройтерс.

На въпрос дали реакцията срещу Русия би била само икономическа, Остин не даде директен отговор. Министърът заяви, че ще бъдат използвани най-подходящите методи за реагиране.

„Каквото и да правим, ще го направим като част от международната общност. Най-добрият вариант е да не ставаме свидетели на инвазия на Украйна от Съветския съюз“, заяви Остин, който погрешка нарече Русия Съветски съюз.

Украйна, която е бивша съветска република, желаеща да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, се превърна в ябълка на раздора между Русия и Запада, отбелязва Ройтерс.

Киев твърди, че Русия е разположила над 90 хиляди войници по дългата им обща граница.

Москва също обвинява Украйна в струпване на сили по границата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here