Иван Демерджиев: Прокуратурата не съдейства на правосъдното министерство

0
231
Министърът на правосъдието се оплака от неглижиране и нежелание от страната прокуратурата да съдейства на правосъдното министерство

 

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев възнамерява да внесе искане за търсене на дисциплинарна отговорност на прокурори, които отказват да предоставят на екипа му информация за случайното разпределение на делата в държавното обвинение.

Той се оплака от неглижиране и нежелание от страната прокуратурата да съдейства на правосъдното министерство.

„Исках информация по отношение на начина, по който те разпределят своите производства, след като имат претенции към съдилищата. Още лятото. Не няма отговор, но три пъти си разменяхме писма. Последно ме питаха във връзка с кои правомощия на министъра го правим. Подробен отговор сме изпратили. Комуникацията се води през заместник главен прокурор, името не е толкова важно. Няма реакция, няма и действия, за мен това е неприемливо“, каза служебният правосъден министър.

Относно разговора с главния европрокурор Лаура Кьовеши Демерджиев посочи, че той е бил по повод на това, че я е уведомил, че отдавна са направени исканите от нея нотификации.

Според него скоро може да се срещне и на живо с Кьовеши в Брюксел.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Той обясни, че преди да бъдат направени нотификациите, са били проведени много разговори на експертно ниво, включително и всички министерства са получили няколко писма как да процедират, когато се натъкват на такива сигнали.

Министърът отбеляза, че в значителен период от време не е получен сериозен сигнал до Кьовеши, до нея са стигали само“ малки дела“, поради което от МП решили да направят това да се промени.

Към днешна дата сме изпълнили всички ангажименти, които сме поели към Европейската прокуратура, увери той.

Беше поставен въпросът, че извън това, което вече сме направили, Кьовеши очаква да дадем възможност поне на всеки административен ръководител в прокуратурата да има директна комуникация с Европрокуратурата, каза още Демерджиев.

Относно Бюрото по защита той посочи, че очевидно се чака решение на Конституционния съд, тъй като бездействието продължава твърде дълго време. Той обясни, че Министерството на правосъдието е направило всичко необходимо и очаква ВСС да довърши процедурата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here