Цонев: На ръба на продоволствена криза кабинетът няма мерки за селското стопанство

0
142

 

Управляващите имат усещане за самодостатъчност – нещо, което никой не си е позволявал в такива кризи, каза Йордан Цонев.

 

Очаква се продоволствена криза в целия свят, а българското правителство не е предвидило и 1 лв. за мерки за селското стопанство. Така зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев коментирановите мерки, предложени от управляващите за справяне с инфлацията.

„Мерките първо са закъснели, второ – нямат фокус, не са достатъчно ясни таргетирани и с ясни цели. Виждаме, че по-голямата част от тях са насочени към потреблението, компенсиране на инфлационните ефекти. Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство. Вчера шефът на централната банка на Великобритания, само да кажа, че тези хора се изказват веднъж на 10 г., каза, че светът е изправен пред много реална продоволствена криза. Днес това се потвърждава и от други водещи фигури в света. А на ръба на продоволствена криза ние на подкрепяме нашето селско стопанство“, възмути се Цонев.

„Да ви кажа какво направиха още преди 2 месеца останалите страни – огромни пакети във Франция, в Италия, Германия. В Испания 16 млрд. от пакета за подпомагане по-голямата част е за селското стопанство. Испания, която има втори или трети по големина дълг в Европа, взема допълнителни заеми да финансира тези неща, за да може да си спаси цели браншове“, продължи той.

„В България – ДПС проведохме срещи с всички браншови организации в селското стопанство, разбира се, и с работодателските, имаме готов пакет от мерки, чакаме само да се отвори бюджетната процедура, защото те са в разходите. Няма никакво желание от страна на правителството да води диалог с останалите. Това, което ни казаха от организациите е, че нямат никакъв диалог с правителството. Казаха ни, че в момента се закриват цели ферми – животните се колят и се продават. Една ферма се възстановява за средно между 5 и 10 г. и в условията на тази жестока продоволствена криза нямаме 1 лв. фокус“, разказа Цонев.

„Всички мерки ще бъдат проинфлационни, но можеше да не се изземват част от средствата под формата на данъци и сега да се връщат, защото така се включват в цените на продуктите. Ето, в Испания и Италия пакетът предвижда точно това – данъчни облекчения, за да не се изземват парите един път от хората, да се трупат в дружествата и после да се върнат, защото това стимулира инфлацията“, посочи зам.-шефът на ДПС.

На въпрос ще подкрепят ли предложението на правителството за облагане на свръхпечалбата на енергийните дружества – предложение, което имат и от ДПС, Цонев отвърна: Те не допускат нашия проект в зала, преписаха го и искат да подкрепим техния. Трябва да отговорят защо дори разговори не проведохме. Това е разговор за диалог в условията на криза. Това е усещане за самодостатъчност. Никой не си го позволява в условията на криза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here